FACEBOOK VE GOOGLE DÜNYAYI NASIL SANSÜRLÜYOR?

Haftalık Alman ‘Die Zeit’ gazetesine göre internet dünyasını tekellerine alan Google ve Facebook, ‘bilgi özürlüğü’ adı altında dünyaya büyük bir sansür uyguluyor. Gazete, her iki internet devinin onay verdiği bilgileri servis ettiğini, dünya çapında cereyan eden birçok kritik olayı karşısında ise “üç maymunu” oynadığını yazdı
2 bin yıl önce dönemin en büyük bilgi merkezi olan İskenderiye kütüphanesine çok az sayıda insan ulaşabiliyordu. 150 bin ciltlik el yazmasının bulunduğu kütüphane küle döndüğünde kimilerine göre dünya da hafızasını yitirdi. Şimdi ise bilgi çok güvenli ellerde ve ona ulaşmak için bilgisayarın başlama düğmesine basmak yeterli.
Peki ulaşması bu kadar olan bilgi ne kadar sağlam? Bilgi, elimizin altına ulaşana kadar hangi vakumlardan geçiyor? Almanya’nın önde gelen gazetelerinden haftalık Die Welt gazetesi işte bu soruların yanıtını bulmak için son sayısında internet dünyasını mercek altına aldı. “Facebook ve Google dünyaya nasıl sansür uyguluyor?” manşetiyle çıkan gazete, bu yeni sansür şeklinin ise kimsenin umurunda olmadığına dikkat çekti.
‘DÜNYANIN YENİ ŞERİFLERİ’
Günümüzde dört Amerikan şirketi Apple, Facebook, Google ve Amazon’un internete hakim olduğunu yazan gazeteye göre bu şirketler “Dünyanın yeni şerifleri”. Zira dünyadaki bilgi alış-verişinin yüzde 80’ni bu dört şirket üzerinden yürüyor. Ayrıca sanal dünyadaki zamanın yüzde 40’ı bu 4 şirketin sayfalarında geçiriliyor.
Fakat gazeteye göre bu şerifler ‘bilgi özgürlüğü’ adı altında kendi istedikleri bilgilere yer veriyor, kullanıcılarının dünyaya bakış açısını değiştirmeye çalışıyor. Bilgilerin sıkı şekilde filtrelendikten sonra kullanıcılara ulaştığını yazan Alman gazetesi, özellikle Google’yi baskıcı rejimlerle işbirliği yapmakla suçladı.
1 Milyar’a yakın üye sayısı olan ‘sosyal iletişim ağı’ Facebook’un ise kullanıcıların onayı olmadan bilgilerine ulaştığı ve bunun yasalara göre izinsiz girilen bir ev veya mahkeme karı olmadan yapılan ‘tele kulak’ kadar suç olduğunu yazan gazetenin değişik ülkelerden verdiği sansür uygulamalarından bazıları şunlar:
ÇİN: Yasaklı inanç hareketi Falun Gong kelimesinin geçtiği milyonlarca internet sayfası rejimin talebi doğrultusunda Google’de gizleniyor.
TAYLAND: Google’nin sahibi olduğu YouTube, Tayland kralına küfür içerikli videoları siliyor.
TÜRKİYE: Atatürk’ü eleştiren ve hakaret içerikli yüzlerce videoya bu ülkeden ulaşımı engelleniyor.
BREZİLYA: Google’nin sahibi olduğu sosyal paylaşım sitesi Orkut, siyasi aktivistlerin kullanıcı hesaplarını kapatıyor.
HİNDİSTAN: Google, hükümetin baskısı sonucu muhalif gösterilerde çekilen yüzlerce videoyu sildi.
ALMANYA: Mahkeme kararıyla Google, 898 blog ve formu kapatmak zorunda kaldı.
İTALYA: Polis, eski başbakan Berlusvoni’ye eleştirilerin yer aldığı bir videoyu silmesi için Google’ye baskı yaptı.
ABD: Polisin göstericilere karşı uyguladığı şiddeti içeren videoların silinmesi için polis birimleri Google’ye büyük baskı uyguluyor.
KANADA: Polis, bir Kanadalı vatandaşın pasaportuna işerken gösteren bir videonun silinmesini istedi. Ancak talep henüz Google tarafından kabul edilmedi.

ANF

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın