İSVEÇ’TE SERBEST BÖLGELER KURULACAK

Uyguladığı neo-liberal politikalarla toplumun en alt tabakalarının daha fazla dışlanmalarına ve toplum dışına itilmelerine yol açan İsveç Hükümeti göçmenleri iş yaşamına kazandırmak gerekçesiyle serbest bölgeler oluşturma hazırlığında.
Hükümetin işsizlik ve dışlanmışlığa karşı alacağı önlemleri belirlemek amacıyla görevlendirdiği Christer Sjödin’in dün kamuoyuna açıklanan önerisinin esasını göçmenlerin yoğun yaşadıkları yerleşim birimlerinde serbest bölgeler kurulması oluşturuyor.
Serbest bölgelerde işyeri açacak olan şirketlerin giderlerinin % 10’unu devlet karşılayacak. Bunun için şirketlerin yeni açılacak serbest bölgede faaliyet göstermesi ve çalıştıracağı işgücünün dörtte birinin bölgede yaşayan halktan olması gerekiyor. Bunu yerine getiren şirketler çalıştırdıkları işçi başına yılda 70 bin kron, toplam olarak yılda 3,4 milyon kron vergi indiriminden faydalanacak. Uygulama 7 yıl sürecek.
Önerinin bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulmasının ardından Bakanlar ard arda serbest bölgelerin kurulmasını destekleyen açıklamalar yaptı. Maliye Bakanı Anders Borg göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları 30’u aşkın yerleşim biriminde kurulacak serbest bölgelerin isşizliği azaltacağını ve göçmenlerin dışlanmışlığına son vereceğini ümit ettiğini söyledi. Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag Stockholm’de Rinkeby, Göteborg’de Bergsjön ve Malmö’de Rosengård gibi göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları semtlerde kurulacak serbest bölgelerin olumlu sonuçlar vereceğini ifade etti.
Uzmanların bir bölümü ile muhalefet partileri, özellikle de göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları yerleşim birimlerinde Belediye yönetiminde bulunan Sosyal Demokratlar işsizlik sorununu çözemeyeceğini belirterek serbest bölgeler oluşturulmasına karşı çıkıyor.
Malmö, Göteborg, Landskrona, Södertälje ve Botkyrka gibi göçmen nufüsunun olduğu yerleşim birimlerinde görev yapan Sosyal Demokrat İşçi Partili belediye yöneticileri ortak bir açıklama yaparak benzer uygulamanın 1980’li yıllarda İsveç’in kuzeyindeki Norrland bölgesinde yaşama geçirildiği ancak hayal kırıklığı ile sonuçlandığını hatırlatıyor ve serbest bölgeler yerine belediyelere daha fazla kaynak aktarılmasını, eğitime ve konut yapılmasına öncelik verilmesini istiyor.
Uzmanlar da serbest bölge uygulamasının Fransa’da denendiğini, ilk yıllarda işsizliğin düştüğü görülürken devlet desteğinin kaldırılmasıyla birilkte şirketlerin bölgeyi terk ettiklerini söylüyor. Serbest bölge uygulamasının yalnızca şirketlerin işlerine yarayacağı uyarısında bulunuyor.
ANF
Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın