İSVEÇ’TE OTURMA İZNİ OLMAYANLARA GENEL AF İSTENDİ

untitledİsveç’te polis oturma izni olmayan kağıtsızlar olarak tanımlananlara yönelik tutumunu sertleştirirken, kağıtsızlara af çıkarılması talebi de yaygınlık kazanıyor. Siyasi partiler İsveç’in iltica politikasını tartışır ve yeni düzenlemelere gidilmesini isterken, Hükümetin iltica politikasını protesto gösterileri de yaygınlaşarak devam ediyor.

İsveç’in Stockholm, Göteborg, Malmö, Boden, Sundsvall, Gävle ve Borås illerinde eş zamanlı olarak düzenlenen gösterilere katılan binlerce kişi hükümetin iltica politikasını protesto ederek kağıtsızlara genel af çıkarılmasını talep etti.

“İlticacı Affı” parolasıyla düzenlenen eylemlerde konuşma yapan politikacı, sanatçı ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, Hükümete kağıtsızları yurt dışı etmek amacıyla uygulamaya konulan “Reva Projesi”ni iptal etmesi, kağıtsızlara genel af çıkarması ve daha insancıl bir iltica politikası uygulaması çağrısında bulundu.

Stockholm’un Sergel Meydanı’nda 500 kişinin katıldığı gösteride konuşma yapan “İltica Hakkı Örgütler Ağı”ndan Faryana Ashgari kağıtsızlara sadece genel af değil, eşit eğitim ve sağlık hakkı talep ettiklerini söyledi.

Sol Parti Milletvekili Christina Höj Larsson İsveç’te sınıflararası uçurumun arttığını, yapısal ırkçılığın devam ettiğini ve iltica hakkının ihlal edildiğini dile getirdikten sonra Yabancılar Yasasının değiştirilmesi ve 4 yıldan beri İsveç’te kaçak olarak yaşayan tüm kağıtsızlara İsveç’te kalma izni verilmesini talep etti.

 

  • “MÜCADELENİN KAZANDIRACAĞINDAN HİÇ KİMSENİN KUŞKUSU OLMASIN”

Adalet Partisi Sosyalistler’in Belediye Meclis Üyesi Mathias Bernhardsson Gävle ilinde açlık grevi yapan kağıtsız çocukların karşı karşıya bulundukları güçlük ve engelleri dile getirdi ve İsveç Hükümeti’ne altına imza attığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne uyma ve çocuklara İsveç’te kalma izni vermesi çağrısında bulundu.

Göteborg ilinde “İltica Hareketi”nin örgütlediği ve insan hakları ile göçmen derneklerinin destek verdiği gösteride konuşma yapan Minela Mahmutoviç ülke genelinde “Reva Projesi”ne yönelik artan tepkilere dikkat çektikten sonra İsveç

  • Parlamentosundaki siyasi partilere kağıtsızlara genel af çıkarılması için girişimde bulunmaları çağrısında bulundu.

“Mücadelenin kazandıracağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek sözlerine başlayan Ramin Abassidian iki yıl önce 90 kişiyle açlık grevi yaptıklarını ve eyleme katılanlardan 80’ine İsveç’te kalma izni verildiğini dile getirdi. Kendilerinin hala Göçmen Dairesi’nin kararını beklediklerini söyleyen Abassidian İran’a iade edilmeleri durumunda işkence ve baskı ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Malmö, Boden, Sundsvall, Gävle ve Borås illerinde düzenlenen gösterilerde de kağıtsızlara genel af çıkarılması istendi. Gösterilerde “Reva’yı çöpe at”, “Polis baskısına son”, “Herkese

  • eşit haklar”, “Kahrolsun faşizm” “Kağıtsızlara genel af” gibi sloganlar atıldı.

PARTİLERİN GÜNDEMİNDE GENEL AF YOK

Kitle örgütleri tarafından son dönemlerde gündeme getirilen kağıtsızlara genel af çıkarılma talebi Sol Parti dışında henüz siyasi partilerde karşılık bulmuş değil. Çevre Partisi Yeşiller af yerine çok çocuklu aileler ve hastalara İsveç’te kalma izni verilmesini istiyor. Hükümeti oluşturan Hıristiyan Demokratlar, Merkez Partisi ve Halk Partisi bu önerilere sıcak yaklaşırken Hükümetin büyük ortağı Moderat Parti kağıtsızlarla ilgili her türlü olumlu öneriye karşı çıkıyor.

Sol Parti ise tüm kağıtsızlara genel af verilmesinden yana. Sol Parti’nin İltica Politikası Sözcüsü Christina Höj Larssen bunun sağlanması için demokratik kitle örgütlerinin, Çocuk Esirgeme Kurumu ve İsveç Kiliselerinin genel af talebine destek vermesi

  • gerektiğini söylüyor. İlk aşamada ülkede 4 yıl kalan çocuklara ve 4 yıldır gizlenmek zorunda kalan kağıtsızlara oturma izni verilmesini istediklerini ifade ediyor.

Göçmenlere ve ilticacılara karşı kullandığı ırkçı ifadelerden dolayı eleştirilen ve istifa etmesi istenen Göçmen Bakanı Tobias Billström ise kağıtsızlara genel af çıkarmanın Avrupa Birliği’nin temel prensipleriyle çeliştiğini iddia ediyor. İsveç’in hukuka uygun ve güvenli bir iltica politikası uyguladığını iddia eden Billström geçmişte de genel af talebinin kabul edilmediğine dikkat çekiyor.

2005 yılında İsveç Kiliseleri kağıtsızlara genel af talebiyle bir kampanya başlatmış ve parlamentodaki 5 parti bu talebi desteklemişti. Ancak parlamentoda yapılan oylamada iki büyük parti, Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Moderat Parti’nin karşı çıkması sonucu öneri reddedilmiş ve kısmı af çıkarılmasıyla yetinilmişti.

KAYNAK
ANF

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın