Elbistan Yerel Basınında Tavkirarlıların Tarihi ve Kültürü Araştırması

Tavkirar_Kapak

Hüseyin Mirza Karagöz ve Ali Karagöz’ün çok geniş bir coğrafyada büyük emekler vererek 5 yıl gibi bir sürede hazırlamış oldukları kitap Tavkirarlıların kaybolmaya yüz tutmuş tarihlerini aydınlatacak.

Hüseyin Mirza Karagöz, yaklaşık 400 yıllık bir tarihe ışık tutacak olan kitapta Tapkıran Köyü’nün geçirdiği kültürel değişimleri, yapmış oldukları göçleri ayrıntılı bir şekilde ele almış. Karagöz, “Tavkirarlıların kültürünü ve geçmişlerini elen alan bu kitap, bir incelemenin haricinde sosyo- kültürel bir araştırma olarak bugüne kadar yapılmış önemli çalışmalar arasında yer alıyor.” dedi. Karagöz hazırlamış oldukları kitapta Tavkirarlılara özgü İnsan ve yer isimleri, tarım ve hayvancılık alanında kullanılan söz, kavram ve deyimlerde geniş bir şekilde yer alıyor. Türkiye dışında Suriye ve İsveç’i de kapsayan çalışmaların olduğu kitapta yaklaşık 130 bin kişi ile yüz yüze görüşmeler yaptıklarını ve eserle ilgili yaptıkları çalışmalarda kaynak şahıslarla özenli bir çalışma yaptıklarını belirten Hüseyin Mirza Karagöz özelde Tavkirar köylerini, genelde bütün bölgeyi kapsayan tarih ve kültürünü işlediklerini bildirdi. Hazırladıkları kitapta Tavkirar köylerinin yanı sıra komşu köylerdeki aşiretler hakkında da geniş bilgiler verdiklerini söyledi. Karagöz hazırladıkları kitaplarında komşu köylerin araştırmacılarından da kendi köyleri hakkında birer makaleye yer verdiklerini belirtti. Karagöz; “Tavkirarlılarla ilgili yapılan araştırmalar Stockholm’da Apec Yayınevinin yapacağı basım ile kitap haline getirilecek ve önümüzdeki aylarda, elden ve internet üzerinden piyasaya sunulacak.” dedi.
Elbistan yerel medyasına gönderilen tanıtım yazısı ;

TAVKİRARLILAR TARİHİ VE KÜLTÜRÜ

araştırma çalışması kitap olarak çok yakında okuyucusuyla buluşuyor

Yaklaşık beş yıldır, Hüseyin Mirza Karagöz ve Ali Karagöz’ün çok geniş bir coğrafyada, uzun soluklu bir saha çalışmasından sonra hazırladıkları kitap, Tavkirarlıların eriyip kaybolmakla yüzyüze kalan tarih ve kültürüne bir ışık tutar.

Yaklaşık 400 yıllık bir tarihi seyahatin Avrupa’ya kadar nasıl gerçekleştiğini, geçirdiği kültürel aşamaları ve göçler hakkında çok ayrıntılı bilgiler vermektedir.

Tavkirarlıların tarih ve kültürünü sunan bu inceleme, kökenini arayıp bulmanın dışında sosyo-kültürel bir araştırma olarak kendi alanında bu güne kadar yapılmış çalışmalar arasında önemli bir yer tutacak niteliktedir. İnsan ve yer isimleri, tarım ve hayvancılık alanında kullanılan söz, kavram ve deyimler Tavkirarlılara özgü Kürtçe şivede yer almıştır. Dini inanışlar, töreler, evlenme ve düğün gibi gelenek ve göreneklerin anlatıldığı bu kitap da tarihi değeri olan bölgelerin doğa resimlerine de genişçe yerverilmektedir.

Suriye, Türkiye ve İsveç’i de içine alan çok geniş bir coğrafyada yapılan saha çalışmasında, yaklaşık 130 kişi ile yapılan birebir görüşmeler ve konu hakkında ulaşabildikleri kaynakların taranması sonucu özenle hazırlanan kitap, özelde Tavkirar köylerini, genelde bütün bölgeyi kapsayan tarih ve kültürünü işlemektedir. Bu çalışma, her ne kadar Tavkirar köylerini temel alarak ele alınmışsa da, komşu ve çevre köyler, bağlı bulundukları aşiretler hakkında da bilgiler var. Komşu köy araştırmacılardan/yazarlardan, kendi köyleri hakkında birer makaleye yer verilmiştir. Bu sebeple, hem komşuluk hem de sosyal ilişkilerinden ötürü çevre köylere olan dostluk haklarını da teslim ederek; çalışmayı daha da zengin kılmıştır.

Elbistan, Afşin, Göksun, Türkoğlu, Sarız, Pınarbaşı, Doğanşehir, Keban, Türkiye metropollerinde ve Avrupa’da yaşayan Tavkirarlılar, araştırmacılar ve ilgi duyan herkesin zevkle okuyacağı çok akıcı bir kitaptır. Bu konuda yazılan ilk ve incelemeye değer bir eserdir.

Stockholm’da Apec Yayınevinin basımını yapacağı kitap, önümüzdeki aylar, elden ve internet üzerinde piyasaya sunulacaktır.

İSTEME ADRESLERİ:

– Hüseyin Mirza Karagöz

hmkaragoz@hotmail.com

Telefon: +46 (0)73 728 51 21

– Ali Karagöz

ali.cawras@hotmail.com

Telefon: +46 (0)70 450 20 50

– Tavkirar Sosyal Dayanışma ve Kalkınma Derneği(TAVDER)

Betgatan 62

754 49 Uppsala/-İsveç

– Apec-Tryck & Förlag AB

Mjölnarstigen 1

SE-163 41 Spånga/Stockholm-İsveç

Telefon: +46 (0)8 761 81 18

info@apectryck.se

– www.apec.nu/forlag

– www.adlibris.com

 

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın