YAŞAMAK

 

Yaşamak çok anlamlı bir kelimedir, hatta başlı başına bir dünyadır. Yaşamak kelimesini herkes kendine göre yorumlar ve yaşar. Kimine göre istediği gibi davranmak, gerektiğinde oturmak, gezmek, dolaşmak, oyun oynamak, uyumaktır. Kimine göre sevgilisiyle kol kola, göz göze, yürek yüreğe olmaktır. Sevgilisiyle istediğince gezmek, dolaşmak, alışveriş yapmak, diskolarda dans etmek, dünya turuna çıkmaktır.
Kimine göre ailesiyle, eşi- dostuyla, arkadaşlarıyla birlikte olmak, iyi gününde, kötü gününde onlarla yan yana olmak, onlara manen ve madden yardımcı olmaktır. Sevdikleri için yararlı bir şeyler yapabilmektir, üretebilmektir. Gerektiğinde uykusuz kalmak, aç yatmaktır. Gerektiğinde yemeyip yedirmektir, giymeyip giydirmektir, özcesi almadan vermektir.

Kimine göre gerçek yaşamdan soyutlanmak, kendi kabuğuna çekilmek, kendisini dinlemek, olaylara, hoşnutsuzluklara kulak tıkayıp sessiz kalmaktır. Haksızlıklara, adaletsizliklere ses çıkarmamak, sıra kendine gelinceye kadar susmak, bana değmeyen yılan bin yaşasın demektir. Kendi gemisini yürütüp deveyi amuduyla yutanlara göz yummaktır, bir anlamda hortumcuların değirmenine su taşımaktır. Yolsuzların, huysuzların, hırsızların, düzenbazların sömürülerine çanak tutmaktır.

Kimine göre zorluklara göğüs germek, boyun eğmemektir, nerede olduğunu bilmek, kaç kilo olduğunu bilmek, boyunun ölçüsünü bilmektir. Neyi ne kadar bilip, neyi bilmediğini bilmektir. Nerede nasıl konuşacağını bilmek, nerede, ne zaman susması gerektiğini bilmektir. Önüne hedef koymak, hedefine varmak için inadına gayret etmektir. zalimlerin karşısında, mazlumların yanında olmaktır. Haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı çıkmak, meydan okumaktır. Ezenlerin yanında değil, ezilenlerin yanında olmaktır, onlarla omuz omuza hak savaşı vermektir. Gerektiğinde işkence görmek, tutuklanmak, hapis yatmak, her şeyi olan özgürlüğünden olmaktır. Hapiste bile dışarıdakilere yardımcı olmak, destek olmaktır. Kirli savaşa karşı çıkmak, ölümlere canını kalkan yapmaktır. Düzenbazın oyununu bozmak, mücadelenin destanını yazmaktır.
Kimine göre fırsattır, önüne gelen fırsatların kıymetini bilmek, onları iyi değerlendirmektir, dahası yeni fırsatlar yaratmaktır.
Kimine göre yaşamak güzelliktir, mutluluktur. Eğer güzelse, başkaları kendisine gıpta ile bakıyorlarsa budur yaşamak. Eğer karnı tok, sırtı pekse, işleri yolunda gidiyorsa, kendi kendisiyle barışıksa, özcesi mutluysa budur yaşamak. Komşularının sobası tütmezmiş, günlerce aç yatarlarmış, giyecek elbiseleri, yiyecek aşları yokmuş umurunda değil onun. Dünyanın başka bir coğrafyasında hatta yanı başında halklar birbirini boğuyorsa, günahsız çocuklar ölüyorsa, analar oluk oluk gözyaşı döküyorlarsa umurunda değil onun, kendi mutluluğu yeter ona. Başka yerlerde isterse kan gövdeyi götürsün, isterse ……

Kimine göre yaşamak aşktır sadece. Eğer aşıksan, sevgilin varsa, birbirinizi seviyorsanız bu yeter. Sevenlere samanlık seyrandır, gerisi hep yalandır. Aşkın için, sevgilin için zorluklara göğüs gerebiliyorsan, denizleri aşmayı göze alabiliyorsan, aşkın için, sevgilin için canını vermeye hazırsan budur yaşamak..

Kimine göre tecrübelerinden pay çıkarmak, ders almaktır. Her ayağının kaymasında, her düşmesinde bir daha düşmemek için hatasını ve yanlışını içselleştirip ileriye dönük planlar yapmaktır. Acı dolu, yalan dolu, hüzün dolu ve de yeni acılara, yeni hüzünlere gebe olan hayatı yaşanılacak hale getirmek için planlar yapmaktır.

Kimine göre yaşamak, yaşanılan anın, yani şimdinin tadını çıkarmaktır. Yani günü birlik yaşamaktır. Onlara göre dün geçmiştir, yarın nasıl olsa gelecektir. Önemli olan bu günün tadını çıkarmaktır.
Kimine göre elindekinin kıymetini bilmektir. Elindeki malların, dostların, tecrübelerin değerini biliyorsan yaşamayı biliyorsun demektir. Kimine göre yaşamak zenginliktir. Eğer varlıklıysan, paran çoksa, katların, yatların varsa, emrinde binler varsa, istediğini yiyip, istediğini giyiyorsan, eller çalışıyor sen yeyiyorsan, bir gömlek almak için bile Parislere uçabiliyorsan anında sen yaşıyorsun demektir. İşçileri sigortasız çalıştırıyorsan, istediğin zaman istediğin işçiyi işten çıkarabiliyorsan yaşıyorsun demektir. Kimine göre elindeki zenginlikleri başkalarıyla, dostlarınla paylaşabiliyorsan, işçinin, emekçinin alın terinin değerini biliyor ve veriyorsan, insanları sınıfına, sosyal durumuna, etnik yapısına, diline, dinine, inancına…. göre ayırtmıyorsan onları kendinle eşit ve kardeş görebiliyorsan odur yaşamak.
Kimine göre sevgidir yaşamak. Eğer yüreğin sevgi doluysa, doğayı, insanları seviyorsan, daha yaşanılası bir dünya için çaba sarf ediyorsan, hoşgörülü olabiliyorsan, dostlarını kırmamaya özen gösterebiliyorsan, bir damlada kıyametleri koparmıyorsan budur yaşamak…..
Yaşamak özgürlüktür, fikirlerini, düşüncelerini, inançlarını zora başvurmadan, şiddet kullanmadan açıklayabilmektir, “Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine” işte budur yaşamak. Özgürlük yoksa yaşamak anlamsızdır. Nasıl ki kanatsız bir kuş uçamıyorsa özgür olmayan insanlar da üretemezler, kendilerine, ailelerine, halkına, ülkesine, insanlığa yararlı olamazlar.
Yaşamak ne değil ki?….. sevgidir, huzurdur, mutlululuktur, kardeşliktir, çalışmaktır, üretmektir, ürettiğini dostlarıyla tüketmektir, paylaşmaktır, haklarını savunmaktır, kendine, halkına, ülkesine, insanlığa yararlı olmaktır. Özcesi yaşamak direnmektir, tersinden okursak direnmek yaşamaktır.
Yaşamak elbette bütün bulardan bir damladır. Hayat çok kısadır. Kimine göre “bir içimlik su”, kimine göre bir ağacın gölgesi kadar kısadır. Tüm olumsuzluklara rağmen, tüm dayanılamaz acılara, hüzünlere rağmen hayat yaşamaya değer. Önemli olan yaşamı anlamlı kılmaktır. Yaşamdan tad almasını bilmektir. Daha güzel, daha yaşanılası bir gelecek için çaba sarf etmektir, üretmektir. Yaşamı kaderin pençesinden kurtarıp avucumuza kotarabilmektir. Eğer kendin için, ailen için, halkın için, ülken için, insanlık için bir şeyler yapıyorsan budur yaşamak. İnsanlık için, gerektiğinde tanımadığın birini yaşatmak için ölebiliyorsan budur yaşamak.

İsmail Cömertoğlu

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın