AYNI MAHALLENiN ÇOCUKLARI

Karabatak; deniz, göl ve nehir kenarlarında yaşar. Bütün hayatı suya dalıp avını yakalayıp yemektir. Kara hayatını bilmez. Sadece su üstlerinde ve kenarlarında yaşar. Toplu halde yaşarlar. Diğer canlılardan çekinirler. Üzerinde dolaştığı zemin içerisinde balık gördüğü zaman kanatlarını yanlara açar ve diklemesine suya dalıp balığı avlar. Uzun gagasıyla avını alıp bir kayanın üstüne konar. Avını yani balığı yer iken bir gözü çevreyi kolaçan eder diğer gözü sonraki avını gözlemler.

 

Martı ise tam tersidir. Su yüzeyinde ve karada hayatını sürdürür. Canlıların attığı simitlerden tutunda çöplerin içerisini karıştırmaktan veya denizde balık avlamaktan her şekilde avlanır. Deniz kenarları ve limanlarda karabataklar gibi toplu halde yaşarlar. Martılar karabatak gibi sadece bir yere saplanıp kalmazlar. Dünyaları geniştir. Yuvalarına pek bağlı değildirler.

 

Martı ile karabatak aynı mahallenin çocuklarıdır. Şöyle ki gaga şekilleri aynıdır, ikisi de uçucu ve yüzücü kuştur,  parmaklarında perde vardır.

 

Karabatak birgün mahalle yönetimini almak ister. Martı buna şiddetle karşı çıkar. Karabatağın dünyasının küçük olduğunu ve kendisinin de bu dünyada yaşayamayacağını söyler. Karabatak ise atalarından gelen yaşam şeklini bozmadan sürdürdüğünü bu yaşam şeklini bozarsa türünün yok olma tehlikesi olduğunu söyler. Bu yüzden de yaşam şeklini sürdürmeyi savunur.

 

Gel zaman git zaman martı mahalleyi uzun süre yönetir. Ne zaman ki kış ayları gelip martının destekçileri tükenir o zaman pes eder. Karabatağın tek yaşam şekli vardır. Yaz kış aynı şekilde devam eder. Martı bir yandan imrenir, bir yandan da kendi destekleyenlere karşı mahçup olmamak için kibirinden vazgeçmez. Kış ayları sert geçmektedir. Vücüdunun güzelliği (sesi değil) nedeniyle bazen avcıların hedefi olur. Beklenmedik bir şekilde kayıplar verirler. Karabatak ise canlılardan uzak olması hemde sesinin çirkinliği nedeni ile insan denilen avcıların hedefine genelde girmez.

 

Martı gün gelir mahalle yönetimini karabatağa bırakır. Mahallenin tür zenginliği ve renkli hayatı karabatağın iktidarı ile son bulur. Karabatağın tek amacı yaşamak iken martının amacı hem yaşamak hem merak etmek hemde eğlenmektir.

 

Peki sizce hangisi doğru yönetim şekli?

 

Saygılarımla

Taner Soysüren

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın