TAPKIRANKALE BARAJ İSTEMİYOR

 

Resim

Devlet Su işleri (DSi) tarafından Elbistan Ovası’nda 70 bin dönüm kadar tarım toprağının suya kavuşturulması amacıyla Tapkırankale Köyü’nde kurulacak olan baraja karşı mücadele başlatıldı. Açılan kampanyada “Baraja hayır” diyenlerin imzalarını taşıyan dilekçe,oluşturulan bir heyet tarafından Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun’a sunuldu.

     Baraj inşaatının yaklaşık maliyeti ile, zeminin su geçirip geçirmeyeceğinin tesbitine yönelik olan “Planlama ” ihalesi kapsamında iki ay önce sahada başlayan çalışmaların sürdüğü şu günlerde açılan kampanya büyük ilgi ile karşılandı. Bir iki kişi tarafından kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirilen küçük bir azınlığın dışında, köylünün tamamına yakını, imzalarıyla baraja karşı olduğunu haykırıyor. Köylü, 450 yıllık bir tarihe sahip güzelim köyünü terk etmek istemediğini vurguluyor ve “Bizleri, tarihi, kültürü, kimliği ile 450 yıllık ata yurdumuzdan söküp, sonumuzun ne olacağını bilemediğimiz yerlere savuracak olan bu baraj projesinden vazgeçilmesini  talep ediyoruz” çağrısında bulunuyor. Dilekçe ve ekli imzalar ile muhtar Mehmet Yapıcı’nın “Tapkırankale, baraj için iyi bir yer seçimi değil” başlıklı analizi,13.11. 2013 günü Mehmet Yapıcı’nin başkanlığında Musa Yapıcı, Ali Kuyumcu, Cafer Misto, Aligül Mavi, Bektaş Altun, Bayram Kırık, Şıhali Kırık’ın yeraldığı heyet tarafından Kaymakam Tuncay Akkoyun’a makamında takdim edildi. Kaymakam Akkoyun, barajın iptali ile ilgili kendilerinin herhangi bir tasarrufu olamayacağını, buna ancak Bakanlar KuruIu’nun karar verebiIeceğini vurgulayarak, “BaŞvurunuzu ilgili makamlara ileteceğim”dedi. Kaymakam Akkoyun, Tapkırankale,de barajı isteyenlerin de bulunduğunu, bu isteklerini makamına gelerek kendilerine iletip imza toplayacaklarını söylediklerini anlattı ve “Önce kendi aranızda bu barajı isteyip istemediğinizden anlaşın”dedi. Muhtar Mehmet Yapıcı, böyle bir talepten haberlerinin olmadığını ve makama gelerek  başvuranların da kimler olduğunu biImediklerini ifade ederek, “Onlar, kimlerdir bilmiyoruz, madem imza toplayacaklarmış, acaba kaç imza getirecekler” diye  konuştu..!

                              ’RÜŞVET ALDI BARAJI GETİRDİ’’ DİYENLER BARAJI İSTİYOR

Tapkırankalede DSİ tarafından kurulma çalışmaları devam eden baraj ile ilgili ‘’Barajı istiyoruz ‘’ diyen bir kesim ortaya çıktı. Baraj projesini iptali amacı ile Muhtar Mehmet yapıcı’nın öncülüğünde yürütülen imza kampanyasının ardından bir grubun Kaymakam Tuncay Akkoyun’u ziyaret ederek yapılan imza  kampanyasına katılmadıkları, barajın kurulmasını istedikleri öğrenildi. Aynı kesim bir süre önce Muhtar Mehmet yapıcı için’’Rüşvet aldı barajı getirdi’’ propagandasını yapmışlardı. Ne gariptir ki rüşvet alıp barajı getirmekle suçladıkları Mehmet yapıcı, bugünlerde barajın kurulmaması için Kampanyalar başlatıp mücadeleyi sürdürüyor. Kendileri ise tam aksine barajın kurulması için çalışıyorlar. Muhtar Mehmet yapıcı, bu durum karşısında’’Bu ne yaman çelişki’’ dedi ve şöyle devam etti: ’’Bu doğru bir davranış olamaz. Art niyet var işin içinde. Bunların kimler olduğu herkesçe malum. Tarihte hep böyle davranmışlardır. Köylünün ortak kararlarına bu kişiler sürekli muhalefet etmişlerdir.’ ’Tapkırankale’de, baraj kurulmamasına dönük olarak başlatılan kampanya  ile ilgili olarak    Elbistan kaymakamlık  makamına hitaben yazılan dilekçe aynen şöyle:

                                     ELBİSTAN KAYMAKAMLlK  MAKAMlNA

 Konu : Söğütlü Barajı projesinin iptali

Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesine bağlı köyümüz Tapkırankale sınırları içerisinde kurulması öngörülen ve” Söğütlü Barajı” olarak anılan baraj projesinden vazgeçilmesini istiyoruz. Bu baraj, 450 yıllık Tapkırankale Köyü halkının tarihini, kültürünü, kimliğini, hayallerini yok edeceği gibi, bir doğa katliamına da yol açacaktır. Nurhak Dağları eteğinde, genişçe sayılabilecek bir düzlükte yeralan köyümüz, göz alabildiğine uzanan kavak, selvi, söğüt ve değişik orman ürünü ağaçlar ile, son yıllarda artarak genişleyen elma, armut, ceviz, erik, kiraz ve diğer meyve bahçeleriyle adeta bir cennet görünümündedir. Barajın su altında kalacak sahadaki irili ufaklı ağaç sayısı 2 milyon adetin üzerindedir. Bu günlerde “Planlama”çalışmaları devam eden barajın gerçekleşmesi durumunda bir anda bunca ağacın kesilmesinin yol açacağı doğa katliamının boyutlarını düşünmek bile korkunç. Nüfusu, kışları 300 ,yazları 450 dolayına yükselen yeşillikler ortasındaki köyümüzün baraj altında kalacak olan toprağı tamamen sulu ve hertürlü tarımsal ürün üretimine oldukça elverişlidir. Gerek bol oksijenli temiz havası, Söğütlü Çayı kaynağının (0) noktasından gelen soğuk içme suyu, bu çayda yetişen kırmızı benekli Ala Balığı ve gerekse güzelim doğasıyla Tapkırankale, Elbistan’ın en güzel köylerinin başında yeralmaktadır. Bu özellikİeri dolayısıyla köyümüz, yıllarca önce gerek yurt içinde, gerekse dünyanın birçok ülkesine yerleşmiş olan insanlarımız için son yıllarda bir cazibe merkezi konumuna gelmiştir. Birkaç yıl içerisinde çok sayıda modern konut inşa edilmiş ve inşaatlar günümüzde devam etmektedir. Yapılan bu konutların her birinin maliyeti 300.000 liranın üzerindedir. Yurt dışında yaşayan insanlarımız, yılın 7-8 ayını köyünde geçirmektedir. Bizleri, tarihi, kültürü , kimliği ve hayalleri ile 450 yıllık ata yurdumuzdan söküp, sonumuzun ne olacağını bilemediğimiz yerlere savuracak olan bu baraj projesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Aşağıda ve eklerde imzaları bulunan biz Tapkırankale’liler, burada yatan atalarımızın bize emanet ettiği köyümüzde sonsuza kadar yaşamak istiyoruz.

Gereğini bilgilerinize saygılarımızla arz ederiz.13.11.2O13

 

Mehmet Yapıcı:İbrahim Yeşil:Bayram Kurt:İbrahim Mavi:ResimResimResimResimResimResim

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın