TAPKIRANKALE,BARAJ İÇİN İYİ BİR YER SEÇİMİ DEĞİL

Tapkırankale, baraj için iki hayati nedenle iyi bir yer seçimi değildir.Birincisi, baraj sahasında meyve veren ve vermeyen yüzlerce çeşitten oluşan 2 milyon adeti aşkın ağaç var.
Bilindiği üzere, baraj inşaatı tamamlandığında su tutulmadan önce sahada ne kadar ağaç varsa kesilir. 2 milyondan fazla ağacın biranda kesilerek yok edilmeleri ne kadar korkunç bir durum.Tam bir katliam yaşanacak,doğanın dengesi bozulacak.Bu olay başlı başına barajın buraya kurulmamasına yeterli bir sebep.
İkinci bir sebep de şu;köyümüze şöyle bakıldığında zenginmiş gibi bir izlenim veriyor insana. Binalar villa,her biri en az 200-300 bin lira değerinde.İşte bu görüntü bir yanıltmadan ibarettir.Evet bir kısım binalar gerçekten güzel,ama köylü fakir.Bu binalar,yurt dışında yaşayan insanlarımıza ait ve onların ekonomik durumu iyi, doğdukları köylerini de çok seviyorlar.Bu binaları uzun tatiller için inşa ediyorlar.Onlar,İkbahar’ın ilk aylarında gelir ve Sonbahar’ın ortalarına kadar kalır ve sonra yaşadıkları ülkelere dönerler.
Hayatlarını buraya adamış,başka bir dünyaları bulunmayan buranın asıl yerlilerinin tarıma dayalı bir yaşamları var.Toprak, verimli sayılabilecek cinsten,ama toprak yok.Zaten yetersiz olan aile işletmelerine ait topraklar, miras yoluyla bölüne bölüne küçülünce ekonomik olmaktan çıkmış,işleyeninin karnını doyuramaz hale gelmiştir.
Günümüzde 10-15 dönümden fazla toprağı olan aile sayısı oldukça azdır.Henüz miras yoluyla bölünmemiş ellerinde 100 dönüme kadar toprağı olan 3-5 aile var ki,onların her birinin de en az 7-8 mirasçısı bulunmaktadır.Bu araziler de bölündüğünde herkese 10’ar dönüm düşecektir.
Buraya baraj yapılacak olursa çoğunlukla 5- 10 dönüm toprağı ve birer evi olan köylümüzün hali ne olacak?Toprağı geniş olsa alacağı kamulaştırma bedeli parası ile bir yere yerleşip geçimini sürdürebilir.Peki bu insanlarımız hangi para ile nereye gidecek,gittiği yerde geçimini nasıl sağlayacak?
İşte bu yüzdendir ki,’’Tapkırankale Köyü Baraj için iyi bir yer seçimi değil’’ diyor ve köyünde kıt kanat da olsa geçinen bu insanları daha kötü bir yaşama mahküm etmemek için bu barajdan vazgeçilmesi gerektiğini söylüyorum.13.11.2013
Memet Yapıcı
Tapkırankale Köyü Muhtarı

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın