DERELERİ TALAN ETME, ELBİSTAN’IN DAĞ KÖYLERİNE KADAR ULAŞTI

Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesine bağlı olan Tapkırankale köyümüz sınırları içerisinde kurulması öngörülen ve “Söğütlü Barajı” olarak anılan baraj projesi ve Hasanali köyü sınırları içerisinde kurulması öngörülen “Hasanali Barajı” ile, dereleri talan etme, maalesef Elbistan’ın dağ köylerine kadar ulaştı.

18 Aralık 2014 tarihinde Tapkıran Köyü’nde yapılan ÇED toplantısı ile kurulması resmi olarak kesinleşen ve 50 yıllık ömür biçilen Söğütlü Sulama Barajı ile, en az 400 yıllık Tapkırankale Köyü ve Tosun Mezrası halkının tarihi, kültürü, kimliği, mezarları ve bütün mazisi ile birlikte hayalleri de yok edilme ile karşı karşıyadır. Aynı durum, “Hasanali Barajı” yüzünde etkilenecek olan Hasanali köyü için de geçerlidir.

Çevreye ve insan haklarına duyarlı çevreleri, bölgede olumsuz etkilenecek halkın bu barajın yapılmama mücadelesinde yalnız bırakmayarak , destek vermeye çağırıyoruz. Çünkü, bu baraj projesi, her şeyden önce Nurhak eteklerindeki birçok bitkiye zarar verecektir. Ormancılık literatürüne girmiş olan “Nurhak meşesi” yanı sıra, iki milyondan fazla irili ufaklı kavak, selvi, söğüt ve değişik orman ürünü ağaçlar ile, son yıllarda artarak genişleyen birçok meyve bahçeleriyle adeta bir cennet görünümündeki köy ve çevresindeki herşey sular altında kalacaktır.

Bu barajın yapılması durumunda bir anda bunca ağacın kesilmesinin yol açacağı doğa katliamının boyutlarını düşünmek bile korkunçtur. İşte bu yüzden duyarlı çevreleri, yöre halkına bu mücadelelerinde destek vermelerini bekliyoruz.

Hüseyin Mirza Karagöz                                Ali Karagöz

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın