KİTAP TANITIMI: ”TÖRENİN KARA GÖLGESİ” KİTABI MUTLAKA OKUNMALI

Uzun yıllardır Fransa’da gurbette yaşayan değerli Araştırmacı – Yazar Mustafa Zewal Doğan, ”Törenin Kara Gölgesi’ adlı son kitabı, geçen yılın son aylarında yayınlandı. Bu değerli eser, kitapçılardaki yerini alır almaz, değerli Dostum, bana da bir tane postalamıştı. Sağolsun, varolsun. Böyle nice güzel eserlere imza atmasını temenni ediyorum.

Dostum Mustafa’nın bu değerli eserini ancak bu hafta okuyabildim. Gecikme için dostumdan özür dilerim. Daha önceki eserlerinden olduğu gibi bu eserinde de yine çok önemli bir konuyu (Namus cinayetlerini) romanında işlemiş. Namus cinayetleri, maalesef Ortadoğu kadınlarının 1500 yıllık kaderi olmuştur. Çünkü bölgede; siyasi, sosyal, ekonomik ve kültür alanında hep erkekler söz sahibi olmuşlardır.

Türkiye’de hergün kadın cinayetlerinin işlendiğini gözönünde bulundurursak bu eserin hala güncel ve can alıcı bir konuyu işlemesinden dolayı Dostumu kutlarım. Maalesef, töre kuralları bizimle birlikte bugün Avrupa’nın her köşesinde mesken kurmuştur.

Kitabın karakterlerinden Davut; ”Şark diyarlarının bin yıllık törelerine boyun eğmiş, töreleri boyunduruk edip geçirmişiz boyunlarımıza” diyor ve devamında, ”kuru bir gururla beraber, geçmiş törelerimizle övünüyoruz. Oysa törelerimizin gölgesinde yürüdüğümüzün farkında değiliz…” diyerek aslında aynayı ters çevirmemizi salık veriyor. Çünkü bin yıllık töreler adına, erkeklerin eliyle nice genç kadınlar hayatlarının baharında katediliyorlar.

Kitabın yazarı Dostum Mustafa Zewal Doğan’nın eline, yüreğine ve kalemine sağlık diyorum ve bu önemli eseri mutlaka okunması gerekir ki törenin kara gölgesi daha net anlaşılsın.

Hüseyin Mirza Karagöz

Halmstad/İsveç

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın