MEĞER MEMLEKETTE ÇOK ŞEY OLMUŞ

Aylardır memleket haberleri ile bağımı koparmak zorunda kaldım. İkinci Dil eğitimi ve metodları konularını kapsayan doktora eğitimi için Kuzey Avrupa’nın soğuk havasında binlerce sayfa bilimsel teori, makale, çalışma ve araştırma okudum.
 

Vygotskij, Cummins, Selinker, Heath, Teleman, Krashen, Asher, Pieneman, Håkansson gibi ünlü ikinci (L2) dil öğrenme teorilerini ve metodlarını geliştiren uzmanların makalelerinden başka birşey okuyamadım. Bu vesile ile neredeyse dost ve yakın arkabalarla ilişkiyi de sıfırladım ve bu dil öğrenme uzmanları ile yakın akraba oldum.
 

Derken, uzun zamandır görüşmediğim yeğenim aradı. Ses tonunda belliydi ki birileri canını çok sıkmıştı. Aylardır dil üzerine çalıştığıma göre, Türk Dil Kurumu’nun(TDK) Güncel Türkçe Sözlüğü’nden de yer alan o güzel hayırlı sözleri ile giriş yaptım: ‘’Hayırola yeğen? Hayırdır inşallah?’’ dedim ve yeğenim hayırlara vesile olması için konuyu anlattı. Ben de teselli etmek ve sakinleştirmek için ‘’Hayırda hayır vardır, her şeyin hayırlısı diyelim, hayır da şer de Allah’tan’’ dedim ve telefonu kapattım.
 

Birkaç gün sonra da, dindar ve mulayim bir aile dostumuz yaşlı amca Cuma Günü aradı. Malum köy yeri, tarla, takım, çayır çimen sınırları konusunda bizimkilerle kavga etmiş. ‘’Hayırlı Cumalar’’ diyerek amcayı dinlemeye başladım ve amcayı da teselli etmek için yine TDK"nın Güncel Türkçe Sözlüğü’nü elime aldım: ‘’Hele ilkbahar olsun, her işte bir hayır vardır, her zaman hayır işlemek çok güzeldir''. Çok kızgın olduğu ses tonunda belli olduğu için, ''Amca, Müslüman adam Şeytan'a uymaz’’ dedim. Bu konudaki ayet ve hadislere de sarıldım ve Bakara, 148’de olduğu gibi "Öyle ise siz de hayır işlerine koşun, birbîrinizle yarış edin" dedim.
 

Derken konuşmamız çocuklara ve komşulara geldi ve amca, ‘’Allah hayırlı evlatlar nasip etsin, ne yaparsan yap, önemli olan gelecekte hayırla anmaktır. Bu fani dünyada önemli olan hayır sahibi, yani hayırsever olmaktır. En önemlisi de en yakınlarına hayrı dokunsun ve onların hayır dualarını almaktır. Başta en yakınlarına ve sonra bütün insanlara hayrın dokunsun. Her zaman Hayır gele başına’’ dedi ve telefonu kapattı.


Meğer memlekette çok şey olmuş.

Bu yazıyı buraya kadar okuyan sen çok kıymetli ve değerli insan,  Mevlana’nın (kimi tarihçilere göre  Orta Asyalı Ebu Said Ebu’l)  ‘’Ne olursan ol ….’’ sözünden dediği gibi,  ister dindar ol, ister seküler bir yaşam tarzını seç, ister ecnebi ol, her zaman Hayırda Hayır vardır.

Her şeyin hayırlısı diyelim ve

Memlekete hayırlı olsun.

Hoşça Kalın ve hepiniz hep dostça kalın


Hüseyin Mirza Karagöz

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın