TAVKİRAR KÖYLERİNDE EĞİTİM İLE EĞİTMEN, ÖĞRETMEN VE İLK’LER

Elbistanın Sesi gazetesi yazarlarından Arif Bilgin’in kaleminde köylerimizdeki eğitim, ilkokullar, öğretmenler ve ilk’ler dosyasını sizlerle paylaşıyoruz.
TAPKIRAN, TAPKIRAN KALE KÖY İSİMLERİNİN TARİHÇESİ Bilindiği gibi bugün resmi kayıtlarda adları “Tapkıran”, “Tapkırankale”  ve “Tosun” (Mezrası) olarak geçmektedir. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren bu köyler “Tapkıran” olarak resmi kayıtlara geçmiş ve tek muhtarlıkla yönetilmişti. Genelde muhtar Büyük Tapkıran’da ikamet edenler arasından, bekçi ise Küçük Tapkıran’dan seçilirdi. 1936 yılında “Tapkıran” ve “Tapkırankale” olarak iki muhtarlığa bölündü.
Bu konuda edindiğimiz bilgilere göre iki muhtarlığa ayrılmasının en önemli nedeni n şu olduğu söylenmektedir: O dönem, yol yapımına katkı amacıyla, çocuk sayısı 5 ve altında olan her haneye ya 12,5 lira yola yardım (tavsiye-karz) parası vermesi ya da o hanelerden bir kişinin yolda meccanen (ücretsiz olarak) çalışma mecburiyeti getiriliyordu. Bu katkının köylülere paylaşılmasında Tapkıran Kale’ye haksızlık yapıldığı, yol yardım parasının fazla kesildiği düşünülüyordu. İki köye de bekçilik yapan Habip Yurt öncülüğünde muhtarlığı ayırmak için 1936 yılında çalışmalara başlanır. Buna Masonlar ve Tosun Köyü karşı çıkarsa da resmi makamlar da köylerin ayrı muhtarlık olmasını onaylamış olmalı ki, yapılan oylamadan sonra “Tapkıran” ve “Tapkırankale” olarak iki muhtarlığa bölünür ve resmi kayıtlara da böyle geçer.
Bu bölünme esnasında köylerin isimlerinin ‘Büyük Tapkıran’ ve ‘Küçük Tapkıran’ olarak isimlendirilmesi daha doğru olacakken, eskiden kervanların geçiş güzergâhında olduğundan Küçük Tapkıran’ın ortasında sadece bir gözlem kulesi olarak kullanılan Çeşme Başındaki tepeye “Kale” denilmiş olması etkili olmuş ve halkın iradesi dışında o günkü memurların inisiyatifi ile “Tapkıran Kale” olarak tescil edilmiştir.
Öte yandan yöre halkı, aşiret mensuplarının yaşadıkları Tapkıran, Tapkırankale köyleri ile Tosun mezrasını Kürtçe “Tavkirar” veya “Tavkiraron” (Türkçesi: Tavkirar Köyleri) olarak ifade etmektedir. Dahası Kürtçe konuşan komşu köyler de bu köylerde yaşayan aşireti aynı şekilde isimlendirdiği gibi aşiretin Çıkış yeri olan Keban’daki köylerinin ismi resmi kayıtlara Topkiran olarak geçmesine rağmen hem oradaki köylüler hem de ilçe halkı “Tavkirar” olarak tanımlamaktadır. Ayrıca Sarız/Çağşağ’daki akrabaları da kendilerini “Tavkirarlı” olarak tanımlamaktadır.
Söz konusu ettiğimiz köyler 1868 yılına ait Halep Salnamesi’nde ”Tapkıranlu” olarak geçmektedir. 1869 – 1903 yılları arasında ise “Tabkıranlu”; 1903 yılından itibaren de Halep Valiliği kayıtlarında ”Tabkıranlı” olarak” yazılmıştır. Salnameleri hazırlayan yazar Doç. Sait Öztürk’e göre(I. Cilt s. 7) şahıs ve yer isimlerin farklı seslerle telaffuz edilip kaydedilmesi kâtiplerden kaynaklanmaktadır.
Cevdet Türkay’ın ”Başbakanlık Arşivi, Osmanlı İmparatorluğunda Oymak, Aşiret ve Cemaatler (1979)” kitabının 706. sayfasında “Tabkıranlı, Tabkıranlu, Tapkıranlı, Tapkıranlu” olarak geçmektedir.
TAVKİRAR (TAPKIRAN, TAPKIRANKALE, TOSUN) KÖYLERİNDE EĞİTİM İLE EĞİTMEN, ÖĞRETMEN VE İLK’LER
1. BÜYÜK TAPKIRAN
İlkokul:
Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren köylerdeki öğretmen eksiğini gidermek için askerlikte çavuşluk yapanları 6 aylık bir eğitimle eğitmen yapıyorlardı. Büyük Tapkıran Köyünden Hasan (Yüksel)Efendi yöre halkının deyişi ile Hasane Sımme (1935 veya 1936 yılında) eğitmen olarak çalışmaya başladı. Daha öncesinde ise Küçük Tapkıran köyünden Mulla Soysüren(Mılle Masen) ve başka köylerden gelen muallimler eğitim veriyorlardı.
Büyük Tapkıran köyün ilkokulu, eski İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şahin’in öncülüğünde 1952 yılı baharında yapıldı. O zamanlar yol olmadığı için inşaat malzemeleri Gücük nahiyesinden at ve katırlarla taşındı.
EĞİTMEN VE ÖĞRETMENLER
(Alfabetik Sıra ile)
Aligül Karakaş (Topraktepe – Doğanşehir)
Erdal Vaizoğlu
Fatma Vaizoğlu (Ok)
Halil Bakır
Hasan (Yüksel) Efendi- Hasane Sımme: İlk Eğitmen
İsmail Cömertoğlu (1970)
İbrahim Çekirge
İbrahim Şahindal
İbrahim Yüksel
Mehmet Ali Karakaş (1968)
Mehmet Şahindal (1971, Doç. Dr.)
Süleyman Karakaş (Topraktepe – Doğanşehir)
DİĞER MESLEKLER
Ali Şahindal: Mühendis, Gaziantepspor Klübü Eski Başkanı (1987 – 1988) ve GAİB eski (Güneydoğu Anadolu  İhracatçı Birlikleri) Başkanı
Cemal Karataş: Ziraat Mühendisi
Mustafa Çekirge: Pamuk eksperi
İLKLERDEN
Ali Şahin: İlk ve tek İl Genel Meclisi Üyesi
Şenay Yüksel: İlk Almanya’ya giden
2. KÜÇÜK TAPKIRAN (TAPKIRANKALE)
İlkokul:
Tavkirar köylerinin ilk eğitmeni olup Osmanlıca da ders veren Mulla Soysüren’dir. Küçük Tapkıran köyü ilkokulu, eski İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şahin ve dönemin muhtarı Hüseyin Parlak (namı diğer Kırıkçı Hüseyin) girişimiyle 1958 yılında yapıldı.
EĞİTMEN VE ÖĞRETMENLER
Ahmet Bahçeci
Fahri Soysüren
Haydar Bahçeci
Haydar Soysüren: Prof. Dr.
İbrahim Altun
İbrahim Soysüren
Kenan Hoplar
Mulla Soysüren(Mılle Masen): İlk Eğitmen
Musa Yapıcı
DİĞER MESLEKLER
Cafer Soysüren: Emekli Polis Amiri
Halil Soysüren: Emekli Polis
Mehmet Yapıcı: Gazeteci, Cumhuriyet Adana bürosunda emekli olup, şimdi Küçük Tapkıran (Tapkırankale) köyü muhtarı.
Mustafa Soysüren: Polis
İLKLERDEN
Süleyman Mavi: İlk Almanya’ya giden
3. TOSUN KÖYÜ (MEZRA)
İlkokul:
Öğrenci sayısı çoğaldıkça Küçük Tapkıran köyün ilkokulu dar gelir ve 1960’ların sonlarında Tosun köyünde bir ev okul olarak kullanılır. 1976 yılında okul binası ve lojmanı yapıldı.
Ali Solmaz, Kimya öğretmeni Malatya
Birim Çiçek: İlk Eğitmen
Hüseyin Çiçek(kısa bir süre çalıştı)
Hüseyin Mirza Karagöz, İsveç
İbrahim Çiçek, İsveç
DİĞER MESLEKLER

Aligül Kırık: Dr., Halen İsveç Uppsala Akademi Araştırma Hastanesinde uzman Kadiolog
Derviş Yeşil: Emniyet Müdürü
İLKLERDEN
Hüseyin Mirza Karagöz: İlk kitap yazan ((Nurhak Dağ’ın Guguk Kuşu(2011))
Mehmet Baki Çiçek: İlk İsveç’e giden
Şıho Karagöz: İlk Almanya’ya giden
4. MÜNEHÜYÜK KÖYÜ (TÜRKOĞLU)

İlkokul:
Minehüyük (Gavurgölü) köyü, Şekeroba’da sığır çobanlığı yaparken 1962 yılında Büyük Tapkıranlı İbo Gök (namı diğer Heşıno) öncülüğünde kuruldu ve köy tüzel kişiliğine ise 1966 yılında ilk muhtar İbrahim Yüksel’in girişimiyle kavuştu. 1967 yılında köyde ilkokul açıldı. Köyde bir evi okul yaparak çocuklara temel eğitim verilmeye başlandı. Zaman içinde öğrenci sayısının 900 civarında olması nedeniyle bir okul binasına ihtiyaç duyuldu. Okul olarak kullanılan evin yanına (şu an ki okulun bulunduğu yere) iki ek sınıf ve lojman yapıldı ve köy ilkokuluna  10 bayan öğretmen atandı.  1977 yılında ise dönemin muhtarı Mehmet Kınık’ın girişimiyle köyde ortaokul açıldı.
Neden Türkoğlu Minehüyük(Gavurgölü) köyü?
Minehüyük Köyü, 1962 yılında Tapkıranlı ve Tapkırankalelilerce kurulmuş olup, hepsinin hala o köyde arazisi, yeri ve yurdu vardır. Aralarında ayrı gayrı yoktur. Bu nedenle orada oturan Tavkirarlılar da bu listeye alındı.
MİNEHÜYÜK(GAVURGÖLÜ) KÖYLÜ EĞİTMEN VE ÖĞRETMENLER
Celal Çiftçi
Hasan Arslan: Yrd. Doç. Dr.
DİĞER MESLEKLER
İmam Hüseyin Al: Mühendis
İLKLERDEN
Kudret Mavi: ilk Biçki-dikiş Kursu Öğretmeni
Mustafa Çevir: İlk Almanya’ya Giden
Not: Bu listede mümkün olduğu kadar en eskilere ve ilklere yer verilmek durunda kalıdı zira son yıllarda Türkiye’de ve Avrupa’da çok sayıda Tavkirarlı öğretmen olmasına rağmen tespit edilemediğinden listeye alınmadı. Bu listeyi hazırlayan Hüseyin Mirza Karagöz tespit edemediklerinden özellikle özür dilemektedir.
TAVKİRARLILARIN (İSVEÇ’TE) 40. YILINDA İLKLER
İLK GİDENLER:
Tavkirarlıların İsveç’e gidişi ve bugün İsveç’in 2. vatanları olmasına vesile olan Mehmet Baki Çiçek’tir. 1972 yılında giden Mehmet Baki Çiçek’ten sonra 1974 yılında ise Cemal Şahindal ve İbrahim Çiçek gitti. 1975 yılında ise Mehmet Çiçek, İmam Özkan, Davut Çiçek, Ali Çiçek(Ali Birim), Mustafa Marangoz, Hacı Kırık ve Ivo Soysüren gitti. Bunlardan sonra diğerleri takip etti.
İSVEÇ’TE İLKLER
– İlk İsveç’e giden Mehmet Baki Çiçek
– İlk vefat eden İbrahim(Dıno) Çiçek
– İlk Türkiye’ye gönderilen cenaze İbrahim(Dıno) Çiçek
– İlk İsveç’te cenaze töreni ve defin Ali yeşil, ikincisi ise Birim Çiçek
– İlk düğün Saydo – Telli Çiçek
– İlk işyeri Hacı Mehmet Çiçek ve kardeşleri 1981

İLK GİDEN AİLELER (HANIMLAR)
Fadime Çiçek (Tosun Köyünden Mustafa Çiçek’in eşi)
Hatun Kırık (Tosun Köyünden Hacı Kırık’ın eşi)
Hanım Çiçek (Minehüyük Köyünden Davut Çiçek’in eşi)
İSVEÇ’TE POLİTİKA İÇİNDEKİ TAVKİRARLILAR
Belediye ve İl Encümenleri, Bölge Meclisleri
İbrahim Çiçek: Kristianstad Belediyesi
Hüseyin Mirza Karagöz: Halmstad Belediyesi
Hüseyin Mirza Karagöz: Halland İl Bölge Meclisi
Meral Karakaş: Borlänge Belediye Meclisi

NOT: Kıymetli TAPKIRANLI, TAPKIRANKALELİ,ARMUTALANLI VE TOSUNLU Dostlar;
Lütfen Listeyi inceleyerek adı geçen köylerimizde doğmuş Eğitmen ve Öğretmenlerden Eksikler ve Yanlışlar Varsa Aşağıdaki YORUM Penceresi veya Benim E-Mail Adreslerimden Biri Aracılığı İle İletiniz.
Ayrıca bu köylerde İlk Memur, İlk Doktor, İlk Mühendis, İlk Akademisyen vs Gibi İlkleri yazdık, eksiklerimizi iletir misiniz?
Bu köylerde Eğitim ve Öğretimi İle İlgili Dikkate Değer Veya Fıkra Tadındaki Anılar İle Yine Eğitim ve Okul İle İlgili Varsa Eski Fotoğrafları Bana Ulaştırır Mısınız?
(((NOT: Bu çalışmanın tamamı denilecek kadarının yazılmasında çalışmalarından yararlandığımız kıymetli yazar ve politikacı Hüseyin Mirza KARAGÖZ’e teşekkürlerimi sunarım. A.B.)))
http://www.elbistaninsesi.com

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın