2012’DE İSVEÇ’E DAMGA VURAN OLAYLAR

2012 yılıında İsveç’i dünya gündemine oturtan olayların başında Wikileaks kurucusu Julian Assange ile ilgili gelişmeler geliyordu. Silah satışları, rüşvetler, İsveç topraklarının NATO manevralarında kullanılması, melodi festivalinde beşinci kez zafer gibi olayların yanı sıra Kuluların Olof Palme parkını kurtarma mücadeleleri ve 2015’te İsveç’teki Türklerin 50. Yılı etkinlik hazırlıkları diğer önemli olaylardan bazılarıydı.

2012’DE İSVEÇ’E DAMGA VURAN OLAYLAR
2012 yılıında İsveç’i dünya gündemine oturtan olayların başında Wikileaks kurucusu Julian Assange ile ilgili gelişmeler geliyordu. Silah satışları, rüşvetler, İsveç topraklarının NATO manevralarında kullanılması, melodi festivalinde beşinci kez zafer gibi olayların yanı sıra Kuluların Olof Palme parkını kurtarma mücadeleleri ve 2015’te İsveç’teki Türklerin 50. Yılı etkinlik hazırlıkları diğer önemli olaylardan bazılarıydı.

2012’DE İSVEÇ’E DAMGA VURAN OLAYLAR

OCAK

İSVEÇ « SOL »U ARAYIŞTA

SOL PARTİ KIZIL BAYRAĞI TERKETTİ PEMBE BAYRAĞA SARILDI
İsveç « Solu »u 2012 yılına skandalla girdi. Sol Komunist Parti (VPK) olarak bilinen parti seçmen kaybetmesini komünist adına bağlayarak adından « K »yi attı. Komünizmle arasına sınır çekti.Kendisini « Feminist » ilan etti. Parti Başkanı Lars Ohly gerçekten feminist olduğunu ispat etmek için kızıl bayraklar altında değil Homo/biseksüellerin pembe bayrakları altında yürüyüyüp erkekleri dudaklarından öpmeye başladı. Ayrıca Kürt, Ermeni, Süryani lobilerine teslim oldu. Sınıf mücadelesi, Antiemperyalist analizler yerine etnik ve cinsel ayrımlardan yararlanarak oy avlama yoluna girdi. Ancak oy düşüşü sürdü. Ohly başkanlıktan ayrılmak zorunda kaldı. Yerine 6 Ocak’ta Jonas Sjöstedt başkan oldu. Sjöstedt’in gelmesiyle partide bir yenilik, atılım olmadı. Şimdilik etliye sütlüye karışmayan bir başkanın pembe, Türk düşmanı partisi olarak varlığını sürdürüyor.

SOSYALDEMOKRATLAR SKANDALLARDAN KURTULAMIYOR
Sosyaldemokratlarda ise Mona Shalin’in yerine başkan olan Håkan Juholt kendisini sevgilisinin evinde de oturuyor gösterip çift evi olduğunu öne sürerek 58 bin kron (6000 avro kadar) vergi indirimi yaptığı anlaşıldı. Buna bir de sevgilisinin de çalıştığı şirketi dolandırdığı için ceza aldığının ortaya çıkması eklenince 10 aylık başkanlığı sona erdi ve 21 Ocak’ta istifa etti. Yerine Metal İşçileri Eski Başkanı Stefan Löfven seçildi. Löfven’in 1999 yılında Güney Afrika’ya SAAB şirketinden 26 adet JAS Gripen savaş uçağı satımında rüşvet verilmesi olayına karıştığı açığa çıkarıldı. Olay Kasım sonunda TV4 tarafından açıklanması ve Löfven’in itiraf etmesine karşın henüz istifaya dek gitmedi. Olay şimdilik örtülmüş görünüyor. Ancak yeni yılın bu istifaya gebe göründüğünü söylemek mümkün. Çünkü bugün hükümette olan koalisyonun oylarında düşme var. O nedenle de Löfven’e yönelik yeni skandalların açıklanması mümkün. Daha önceki başkan Mona Sahlin de bir banka kartı sahteciliği yaptığı için görevlerinden istifa etmişti.

ŞUBAT

İSVEÇ’İN YENİ KRALİÇESİ DE BELLİ OLDU
Pekçok kişi tarafından Dünya’nın en ileri demokrasisi olarak da kabul edilen İsveç meşrutiyetle yönetiliyor. Miras yoluyla tahta geçen bir kral ve seçimle gelen bir meclis var. Bugünkü Kral 16. Karl Gustav’ın yerine, üç çocuğundan en büyüğü olan Prenses Viktoria tahta oturacak. Prenses asil aileden biri yerine, kendisine spor yaptıran jimnastik öğretmeni Daniel’e aşık oldu. Baba kral da hem kızını verdi yakışıklı öğretmene hem de” Prens” ve ”Västrergökland Dükü” ünvanı. Prens ile Prensesin 23 Şubatta bir kızları oldu. Viktoria’dan sonra o tahta oturacak. Kızın sıfatı ve adı ”İsveç Prensesi, Östergötland Düşesi Majesteleri Estelle Silvia Ewa Mary » oldu. Ve kıza giderleri için şimdiden yıllık bir milyon kron (yüz bin avrodan fazla) ödenek bağlandı.

BAŞBAKAN AYRILDI
İsveç halkını pek memnun eden bu mutlu haberi üzen bir haber izledi. Mutlu bir çift oldukları sanılan 20 yıllık evli ve üç çocuk sahibi Başbakan Fredrik Reinfeldt ile Eşi Stockholm İl Meclisi Üyesi Filippa reinfeldt kimsenin beklemediği bir anda ve sessiz sedasız ayrıldılar.

MART

SUUDİ ARABİSTAN’A SİLAH FABRİKASI SKANDALI
6 Martta İsveç Radyosu İsveç’in Suudi Arabistan’la anlaşma yaparak 2005 yılından bu yana silah fabrikası kurma ve personel yetiştirme çalışması yaptığı ifşa edildi. 15 Kasım 2005 tarihinde imzalanan Askeri İşbirliği Anlaşması’na göre Saab ve Erikson firmalarından radar sistemleri satın alması karşılığında Arabistan’ın silah teknbolojisini geliştirecekti. Anlaşmayla taraflar arasında askeri askeri sistemler, savunma malzemesi, lojistik, eğitim, teknoloji aktarımı, araştırma ve geliştirme, bakım ve askeri sağlık alanlarında işbirliği amaçlanıyordu.

İsveç yasalarına göre ise insan haklarına saygı göstermeyen ülkelerle bu tür anlaşmalar yapılamıyordu. Ancak Meclis Anayasa Komisyonu 2010 yılında da karşı çıkmadığı için anlaşma 5 yıllığına bir kez daha uzatıldı.

İsveç’in İnsan haklarına saygı göstermediği gerekçesiyle en fazla eleştirdiği ülkelerin başında gelen Arabistan ile bu tür bir anlaşmasının olduğunun ortaya çıkması İsveç’in ünlü « iki yüzlülük » siyasetini akla getirdi. Ancak İsveç’in özellikle Saab’ın Hindistan, Macaristan, Güney Afrika gibi birçok ülkeye silah satmak için rüşvete başvurması skandalları ortaya çıkarıldığı düşünüldüğünde Arabistan skandalına şaşırmamak gerek.

Kasım başında T.C. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, İTO, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Havacılık Endüstrileri A.Ş. (HEAŞ) ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ortaklığında kurulan Teknopark İstanbul’a araştırma ve geliştirme alanında iş yapan, teknolojik altyapısı güçlü şirketleri çekmek için Stockholm’e gelen 10 kişilik heyet, adı rüşvet skandallarına karıştığı ve uçakları düştüğü için yıpranan SAAB ve Erikson’un da Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknopark İstanbul)’a getirilmesine çalışıldığını açıkladı.

İSVEÇ MECLİSİ PROTESTO EDİLDİ
İsveç Meclisi Riksdagen’in 11 Mart 2010 tarihinde Türklerin Ermenilere, Süryanilere, Asurilere, Keldanilere, Pontus Rumlarına ve diğer halklara soykırım uyguladığını kabul eden bir karar almıştı. Dünya’da ilk ve tek olan bu karar, 2. yıldönümünde İsveç’teki 12 Türk Örgütü tarafından ortak bir gösteri ile kınandı ve meclis başkanlığına bir protesto mektubu bırakıldı.

DÜŞEN UÇAK İSVEÇ’İN NATO İLE İLİŞKİLERİNİ AÇIĞA ÇIKARDI
15 Martta Norveç’in C-130J model askeri bir Herkül uçağı Kuzey İsveç’te Kebnekaise Dağı’nda düştü. Uçak Cold Response (Soğuk Tepki) adı verilen askeri bir manevrada görevliydi. Manevraya 12 NATO ülkesiyle iki « Barış için Ortaklık » ülkesi Finlandiya ve İsveç’in katıldığı, zaman zaman yapıldığı ve zorla barış sağlamak amacı taşıdığı açıklandı. Hala tarafsız bir ülke olan İsveç’in topraklarında NATO’ya manevra izni vermesi Barış ve tarafsızlık siyasetini savunanlar tarafından sert eleştirildi. Manevraya 14 ülkeden 16.000 asker katılmıştı. Rusya ise çağrılı değildi. Bu askerlerin 2600’ü kızıl band takmıştı ve düşmanı (Rusya’yı? AG) temsil ediyordu, diğerleri ise barış sağlayacak NATO askerlerini.

İsveç’in 2005’ten beri NATO’nun 64 manevrasından 42’sine katıldığı ve . bunlardan 13’ü İsveç topraklarında yapıldığı açıklandı. İsveç’in NATO’ya yaklaşması 1990’lı yıllarda özellikle Yugoslavya savaşında başladı, son yıllarda özellikle Libya saldırısında NATO’ya uçak ve istihbarat desteği yoluyla destek verdiği, Kuzey İsveç’teki radarların doğrudan istihbarat amacıyla kullanıldığı açığa çıkarıldı. İsveç’in Afganistan’da asker bulundurması da eleştirilen diğer bir konu. Tarafsızlık yanlıları İsveç’in sinsice NATO üyeliğine itildiği eleştirisinde bulunurken NATO taraftarları artık sinsice değil açıktan NATO üyeliğini savunur duruma geldiler.

Gerek Arabistan skandalı gerekse Kuzey İsveç’in askerileştirilmesi olayları sonrası 29 Martta Sten Tolgfors savunma bakanlığından ayrıldı yerine Karin Enström getirildi.

NİSAN

İSKANDİNAVLAR TÜRKİYE KÖKENLİ
İsveç’in en büyük günlük gazetesi Dagens Nyheter, 29 Nisan pazar günkü sayısında İskandinavyalıların Türkiye kökenli olduklarını işleyen geniş bir yazı yayınladı.

Konuya tam iki sayfa ayıran gazete İsveçli ve Danimarkalı araştırmacıların yaptıkları kapsamlı DNA analizlerine dayanıyor.

Gottland Yüksek Okulu Arkeoloji Profesörü Göran Burenholt konuyu, Karbon 14 metodu bulunduğundan bu yana arkeoloji alanında meydana gelen en büyük olay olarak niteliyor.

Uppsala Üniversitesi Evrim Biyolojisi Merkezi’nde Moleküler biyoloji ve Arkeoloji araştırmacısı olan Doçent Anders Götherström , “DNA araştırmaları, tarımın Türkiye’den geldiğini göstermektedir” diyor.

Gazete, olayı bir haritayla açıklıyor. Haritaya göre, 1- tarım on bin yıl kadar önce bugünkü Türkiye’de ortaya çıkmıştı. 2- Sekiz bin yıl kadar önce köylüler Tuna kıyılarına ulaştılar ve oradan Avrupa’ya yayıldılar. 3- Yedi bin yıl kadar önce Kuzey Almanya’ya geldiler. Bilinmeyen bir nedenle bin yıl kadar burada kaldılar. 4- Altı bin yıl kadar önce de bugünkü İsveç’e ulaştılar. Burada 12 bin yıl kadar önce gelmiş olan avcı insanlarla yan yana yaşadılar, kaynaşıp eridiler.

Yazı Abdullah Gürgün’ün İsveçlilerin Türk Kökenleri Üzerine ve İsveççe ile Türkçenin Benzerlikleri kitaplarındaki görüşleri doğrular bir belge niteliği taşıyor.

MAYIS

İSVEÇ 5. KEZ MELODİ FESTİVALİ BİRİNCİSİ
Faslı Berberi bir ailenin kızı olan İsveçli şarkıcı Loreen (Asıl adı Lorin Zeynep Noka Talhoyni ) İsveç’e beşinci kez melodi festivali birinciliğini kazandırdı.

Düşünce ve basın özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği, İsveçlilerin yalnızlığına, İsveç’te intihar oranının yüksekliğine, yabancılara uygulanan ayrımcılığa, ırkçılığa dikkat çekmesi nedeniyle de tanınan sanatçının başarısı İsveçli ırkçıları kızdırdı.

İsveç Irkçı Partisi Sekreteri Björn Söder Loreeen’in Faslı kökeni nedeniyle İsveçli olmadığını ve şarkının da İsveççe olmaması nedeniyle İsveç şarkısı olmadığını söyledi. Loreen, “hangi kökenden olursam olayım, ben İsveçliyim” diyerek kesin tavrını koydu. Daha önce kazanan ve dünyaca ünlenen İsveçli grup ABBA’nın tüm şarkılarının İngilizce olduğunu bilenler ise ırkçılara gülüp geçtiler.

HAZİRAN

CLİNGTON : SAVAŞA DEVAM

2 Haziran Cumartesi akşamı İsveç Başkenti Stockholm’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clington İsveç’ten memnun ayrıldı.

Clington, İsveç Başbakanı, Dışişleri, Çevre ve Savunma bakanlarının yanısıra Prenses Viktoria ile de görüştü. Suriye ve Afganistan, insan hakları ve çevre konuları ele alındı.

3 Haziran Pazar günü İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve Hillary Clington birlikte bir basın toplantısı düzenlediler. Bakanlar tüm konularda görüş birliği içinde olduklarını açıkladılar. Açıkmalardan ABD ile İsveç’in işbirliği içinde saldırganlık siyasetine devam edeceği anlaşıldı.

ABD Dışişleri Bakanı basın toplantısında Esad yönetiminin halkına sistematik olarak baskı uyguladığını ve rejimin mutlaka değişmesi gerektiğini öne sürdü.

ABD Dışişleri Bakanı, Suriye konusunda Rus meslektaşı Sergey Lavrov ile de bir görüşme yaptığını ve çözüm için Yemen modeli üzerinde durduklarını da öne sürdü. Buna göre, lidere ceza verilmemesi kaydıyla baska ülkeye gitmesine izin verilecekti. Bu iddia Rus Dışişleri Bakanlığınca yalanlandı.

TEMMUZ

STOCKHOLM MARATONU 100.YAŞINDA (1912- 2012)

1912-2012 Stockholm Jübile Marathonu 100. yıldönümü 14 temmuz Cumartesi kutlandı. 7956 Erkek 2554 Kadın olmak üzere 10510 atlet katıldı. 1912 yılında sadece 12 ülkeden 69 koşucu katılmıştı.Bu yılki atletlerin ülkelere göre dağılımı: İsveç 7209, Almanya 722, Finlandiya 659, Danimarka 303, Amerika 244, İtalya 183, İngiltere 172, Fransa 115, İsviçre 103,Polonya 96, Norveç 82 ve İspanya 80.

AĞUSTOS

AĞUSTOS STOCKHOLM’DE FESTİVALLER AYI
Ağustos ayının başlarında 50 bin kişinin katıldığı homo/biseksüellerinkiyle başlayan festivaller zincirine ertesi hafta Stockholm Kültür Festivali ve Gençlik Kültür Festivali eklendi.

Her yıl 14-20 Ağustos tarihleri arasında yapılan Stockholm Kültür Festivali bu yıl yedinci yılını kutladı. Stockholm’ün merkezinde kurulan sokak sahnelerinde sergilenen her türlü sanat etkinliği hergün binlerce kişinin gösterimine ücretsiz olarak sunuldu. Küçük tiyatro grupları, çeşitli orkestralar, şovlar, dans grupları, sirk gösterileri aynı anda ve çeşitli sahnelerde sergilendi.

Geçen yıl Türkiye’den Atena grubunun da katıldığı festival programında ne yazık ki, bu yıl hiç Türk sanatçı yoktu.

20 Ağustos Pazar günü Stockholm merkezinde Drottninggatan boyunca (Kraliçe Sokağı) dünyanın en uzun kitap masası kuruldu. Sokağa dizilen bine yakın masada kitap satıldı. Yazarlar kitaplarını imzaladılar. Drottninggatan üstündeki Yazarlar Evi balkonundan konuşmalar yaptılar.

Pazar akşamı açık hava sinemaları etkinliği başladı. İlk film olarak Yüzüklerin efendisi gösterildi. İzleyiciler İskandinavya’nın beyaz gecelerinde açık hava sinemasında film seyretmekte zorlandılar ama büyük keyif aldılar.

Açık hava sinemaları etkinliğini spor yarışması izledi. Eski Stockholm Gamlastan bölgesinde yüzme/bisiklete binme ve koşmanın birleştirildiği ilginç yarşma iki gün sürdü.

Daha sonra Su Haftası etkinlikleri yapıldı. Dünya’da gitgide artan su sorunu değişik etkinliklerle, seminer ve konferanslarla dile getirildi.

OLOF PALME PARKI SKANDALI ÖNLENSİN!
Kulu Belediyesi Kulu’nun tek yeşil bölgesi olan Olof Palme Parkı’na hastane yapma kararı alması İsveç’te yaşayan Kululular tarafından tepkiyle karşılandı.

1965 yılında ilk 6 Kululu gelmiş İsveç’e. Sayıları şimdi 30 bin civarında. En zor işlerde çalışmışlar, yavaş yavaş kendi işyerlerini açmışlar ve İsveç’e artık kök atmışlar.

Bu insanlarımız için en zor günlerinde el uzatanların başında o zamanın Sosyaldemokrat İşçi Partisi Genel Başkanı ve Başbakanı Olof Palme geliyor. Yabancılara yönelik, insancıl siyaset leriyle, 1976 yılında onlara oy kullanma hakkı tanımasıyla, kalender, şakacı, muzip, rahat kişiliğiyle tüm yabancılar gibi Kululuların da yüreğinde yer etmeyi başarmıştı.

Sevilen başbakan 1986 yılının Şubatını Martına bağlayan karlı gecede, sinemadan dönüşünde metroya giderken arkadan vuruldu.

İsveç’in Kuluları Palme’ye olan sevgilerini Kulu’da Olof Palme Parkı yaptırarak ölümsüzleştirdiler.

Kululular bir komite kurarak parkı kurtarmak için uğraşmaya başladılar.

Stokholm Olof Palme Gönüllüleri Komitesi temsilcileri İhsan Saygın, Ahmet Gül ve Serdar Yaygın, Kulu Olof Palme Parkına hastane yapımının engellenmesi istemiyle kaleme aldıkları bir mektubu Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına,Başbakanlığa ve Sağlık Bakanlığına sunulmak üzere Stokholm Büyükelçisi Zergün Korutürk’e sundular.

Kululular mektuplarında şöyle dediler:
”Bizler 1960’lı yıllarda İsveç’e gelen Konya Kululu işçilerin çocukları ve torunlaryız. 1986 yılında katledilen İsveç Başbakanı Olof Palme’ye duyduğumuz vefa nedeniyle kurduğumuz Olof Palme Parkı o günden bu yana İsveçlileri ve Türkleri kaynaştıran bir sembol oldu. Kulu’nun tek yeşil alanı durumundaki bu parkın Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi bizi derinden yaralamıştır. Yapılan hatadan dönülmesi için yardımlarınızı bekliyoruz”

2013 yılında Olof Palme parkını kurtarma mücadelesinin hem İsveç’te hem Türkiye’de yükseleceği anlaşılıyor.

DEGERFORS BARIŞ KONFERANSI: SAVAŞA HAYIR!
Konferansta Sosyaldemokrat Partili Eski Meclis Başkanı ve Savunma Bakanı Tage G. Petersson’dan, İran kökenli İsveçli Müslüman Omar Muhamed’e, Marksist Yazar Jan Myrdal’dan Hristiyan Vaiz Olof Buckard’a dek değişik siyaset, ülke, etnik kökenden çok geniş bir yelpaze temsil ediliyordu.

Konferansta İskandinav ülkelerinden temsilciler konuşmasına karşın çok ülkeden katılımcılar bulunuyordu. Türkiye’den de İşçi Partisi, Aydınlık Gazetesi, Ulusal Kanal, TGB, İsveç temsilcileri de katıldı.

İsveç’in Degerfors kentinde 3-5 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen barış konferansında İsveç’te savaşa karşı yeni bir Antiemperyalist hareketin temelleri atıldı.

Başta dünyaca ünlü Yazar Jan Myrdal olmak üzere pekçok konuşmacı Türkiye’nin Suriyeli teröristlere destek vermemesini istediler.

EYLÜL

300 BARIŞ ÖRGÜTÜ ATEŞKES İSTEDİ

Aralarında İsveç Barış Derneği’nin de yer aldığı Dünyanın değişik ülkelerinden 300 civarında barış örgütü 21 Eylül “Dünya Barış Günü’nde tüm devletlere 24 saatlik ateşkes yapmaları çağrısında bulundu.

İsveç Barış Derneği’Kültür Sarayı’nda bütün gün boyu süren etkinlikler düzenledi. Düzenlene konferansta İsveç’in silah satışı da sorgulandı. Saldırgan ABD, NATO ile onlara destek olan ülkeler kınandı

KASIM

2015’TE İSVEÇ’TEKİ TÜRKLERİN 50. YILI ETKİNLİKLERİ DÜZENLENECEK

Merkezi Stockholm’de bulunan İsveç Kulu Gelişim Vakfı 23 Kasım akşamı Stockholm’de 2015 yılında düzenlenecek olan 50. Yıl etkinlikleriyle ilgili ilk adım olarak bir toplantı düzenledi.

2015 yılında düzenlenecek olan etkinlikler için yapılan ilk toplantıda Kululular arasındaki sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve toplumda saygınlığıyla ytanınan kişiler bir araya geldiler.

İsveç Kulu Gelişim Vakfı Başkanı Haydar Akan gurbete çıkmanın kutlanacak bir olay olmadığını belirtti. Artık Türklerin İsveç’te kalıcı olduklarının bilincinde olarak çocuklarımıza ve torunlarımıza daha iyi koşulların yaratılması için çalışılması gerektiğinin altını çizdi. 50 yıl bağlamında en yararlı etkinliklerin yapılabilmesi için çalışılacağını açıkladı.

IRKÇILlIĞA KARŞI LAHANA DOLMASI
30 Kasım Demirbaş Şarl’ın (12. Karl) ölüm günü. 30 Kasım yıllardır ırkçıların yabancı düşmanlığı için gösteri günüydü. İki yıldır lahana dolma günü olarak ırkçılığa karşı etkinliklerin günü oldu. Stockholm’de 12. Karl meydanında halka lahana dolması ve kahve ikram edildi. Yerli ve yabancı gruplar dans gösterileri yaptılar ve mini konserler sundular. Türkiye’den Burcu ve Kudret Ada ikilisi Türk müziğinden örnekler sundular.

1709’da İsveç – Rus savaşında Poltava’da yenilen Demirbaş Şarl yaralı olarak Osmanlı İmparatorluğu’na sığınmış ve Bender, Demotika ve Timurtaş’ta beş yıl üç ay yaşamıştı. İstanbul’a / saraya hiç gelmemiş, sarayla ilişkilerini elçileri aracılığıyla yürütmüştü.

Kral’a gereken saygı gösterilmiş kendisi ve bin kadar adamının tüm gereksinimleri karşılanmıştı. Kral ayrıca devletten ve şahıslardan büyük miktarda borç almıştı. Osmanlı’ya borcu zamanın İsveç bütçesinin üç katı kadardı.

Yalnız savaşçı değil ilime ve sanata önem veren bir kraldı. Yalnız İstanbul’a değil, Osmanlı İmparatorluğu’nun dört bir yanına adamlarını gönderip değişik konularda bilgi derliyordu.

İsveç’e döndüğünde peşinden alacaklılar da gelmişti. Ülkesine kazandırdığı şeyler arasında lahana dolması, kahve, pekçok Türkçe sözcük ve bugünlerde tartışılan ombudsmanlık sistemi de vardı. Lahana dolması İsveç mutfağına onun armağanı mı yoksa peşinden gelen alacaklı Türklerin mi, bilinmiyor.

ARALIK
ALTERNATİF NOBEL ÖDÜLLERİ
Uluslararası Right Livelihood Vakfı’nın “alternatif Nobel” olarak da bilinen Doğru Yaşam Ödülleri 7 Aralık günü İsveç Meclisi Riksdagen’de yapılan bir törenle sahiplerine verildi. Erozyon Dede olarak tanınan Hayrettin Karaca’ya değer görülen onur ödülünü torunu Kerem Brera ve TEMA Vakfı Başkan Yardımcısı Deniz Ataç aldı.

Bu yıl Çevre, insan hakları, silahsızlanma ve adalet için mücadele eden, sürdürülebilir yaşamı savunan Alternatif Nobel Ödülü kazananların temel ortak yanları hümanist oluşları. Amerikalı Gene Sharp, Afganistanlı Sima Samar ve Büyük Britanya’daki CAAT’a (Campaign Against Arms Trade) hareketi bu yılın ödül sahipleri oldular.

NOBEL ÖDÜLLERİ VE BARIŞ ÖDÜLÜ REZALETİ
Nobel ödülleri 10 Aralık günü verildi. Her yıl olduğu gibi bu yılda özellikle Edebiyat ve Barış ödülleri konusu tartışma yarattı. Çin Komünist Partisi Üyesi Mo Yan’ın ödüle değer görülmesi komünizm karşıtlarınca eleştirilirken, ödül veren İsveç Akademisi üyelerinden birinin Mo Yan’ın şiirlerini İsveççeye çevirmiş olması, bu kitabın yayınlanmasıyla çıkar sağlayacak olması taraflılık olarak görüldü. Öte yandan Barış ödülünün barış projesi olarak nitelendirilen Avrupa Birliği’ne verilmesi tam bir skandal olarak nitelendirildi. Barış projesinden çok Eski Yugoslavya’nın parçalanmasından, Ortadoğu, Afganistan, Kuzey Afrika ve başka yerlerde elinin kana bulaşmış olması artık bu ödülün komediye döndüğü kanısını güçlendirdi.

SEÇİM OLSA HÜKÜMET DEĞİŞİR
18 Aralıkta yapılan kamuoyu yoklamasına göre bugünkü koalisyon hükümeti 44.9, Kırmızı yeşi blok olarak adlandırılan muhalefetin ise 46,4 oranında oy alacağını gösteriyor. Irkçı parti İsveç Demokratlarının oyların 8.2’sini alacağı öngörülüyor. Her iki blok da ırkçı olarak tanınan ve işbirliği yapmak istemiyor. Bu durumda « kırmızı yeşil blok » olarak adlandırılan muhalefetin hükümete gelmesi bekleniyor.

ABDULLAH GÜRGÜN
www.harbigazete.com
(Kisaltilmis haliyle)

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın