Afşin – Elbistan Termik santrali genişletilecek mi?

afsin-elbistan-unite-termik-santral-faik-saglamElektrik Üretim AŞ. ile Birleşik Arap Emirlikleri firması TAQA arasındaki Afşin-Elbistan kömür havzasında 8000 MW kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren hükümetler arası anlaşma Ocak ayında imzalanmıştı.  TAQA firması 12 mılyar dolarlık Afşin- Elbistan kömür santrali projesini  2014 yılına ertelediğini duyurdu.

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız : “TAQA olmazsa başka firma olur”

UMARIM SİYASİ BİR KARAR DEĞİLDİR

” Ben TAQA’nın tercihlerinin siyasi gerekçelere dayanmamasını temenni ederim. Bunun böyle olmadığına inanmak isterim ama Mısır ve Suriye’deki gelişmelerin enerji ile ilgili konularda kendileri açısından tercih noktasına geldiğini gösteriyor. Türkiye tüm siyasi kararlılıkla yatırımlarına devam edecektir ve herhangi bir sıkıntı öngörmüyoruz” cümlelerini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri firması Abu Dhabi National Energy Co TAQA’nın Elbistan-Afşin bölgesini kapsayan 12 milyar dolarlık yatırımını ‘harcama önceliği’ nedeniyle 1 yıl ertelediği kararı TAQA Kurumsal İlişkiler Direktörü Özgür Ülgin tarafından da doğrulanmıştı.

 

TAQA’nın bu kararında sadece maliyetin değil bölgede yaşanan gerginlik ve linyit sahalarının da rol oynadığını söyleyen Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, “Kömür yatırımlarının Türkiye‘yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtardığı her fırsatta Hükümet tarafından söylenirken, işin gerçek yüzünün hiç de öyle olmadığı, TAQA’nın geri çekilmesi ile bir kez daha su yüzüne çıktı. Türkiye‘de hükümetin kömüre olan bağlılığı endişe verici. Kömürün Afşin-Elbistan bölgesinde çevre ve insan sağlığına olan etkileri defalarca gündeme geldi. Bu proje ayrıca eğer planlanan tüm üniteler kurulursa, dünyanın insan eliyle gerçekleştirilen en fazla karbon salım kaynağı olacak. Afşin-Elbistan, mevcut durumda bile dünyanın en kirli enerji tesisleri arasında yer alıyor” dedi.

Aksoğan sözlerine şöyle devam etti: “Enerji Bakanı Taner Yıldız, TAQA olmazsa başka firma olur diyor. Oysa yabancı yatırımcılardan böyle kirli yatırımlara destek vermelerini beklemek yerine, güneş ve rüzgarın önünü açsaydı şimdiye kadar 15.000 MW’ın üstünde enerji kaynağımız olurdu. 2013 Haziran ayında Türk yatırımcılardan 8.900 MW’lık güneş yatırımı başvurusu gelmiş; ancak EPDK tarafından reddedilmişti. Çünkü Türkiye‘de güneşe verilen toplam yasal izin 600 MW. Güneş ve rüzgar potansiyeli açısından Avrupa‘da birinci sırada olan Türkiye‘de şu anda yeni yasal düzenleme ile en son yenilenebilir enerji kaynaklarına teşvik veriliyor. Türkiye, dünyanın en fazla karbon salımını yapacak bir santral kompleksi için dış yatırım beklemek yerine güneş ve rüzgar yatırımlarının önünü açmalı.”

 

Avrupada yaşayan tavkirarlılar olarak bizim de mevcut santrale yapılması düşünülen ek kısımların yapılmaması için başlatmış olduğumuz kampanyaya ( https://www.change.org/tr/kampanyalar/e%C3%BCa%C5%9F-genel-m%C3%BCd%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC-af%C5%9Fin-elbistan-termik-santralleri-i%C5%9Fletim-firmas%C4%B1-elbistan-akbay%C4%B1ra-yap%C4%B1lacak-c-ve-d-%C3%BCniteli-termik-santralinin-yap%C4%B1lmamas%C4%B1?share_id=NsiGHLQmHm ) , Grenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, Doğa Savaşçıları Çevre Örgütü İl Başkanı Poyraz Poyrazoğlu nun verdikleri destekler nedeniyle kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın