İNTERNET VİRUSLERİ

İnternete bağlı bir cihazı olmayan pek azdır. Evde, işyerinde en azından bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi bir cihazımız mutlaka vardır. Ne kadar TV hala evin baş köşesini işgal etsede popülariteyi kaptırmış durumdadır. 

Bu kadar popüler ve yaygın bir iletişim aracı olan internette illegal hareketlerin arttığı da bir gerçektir. Gerek ticari olsun gerek şahsi olsun internet kullanımı arttıkça tehditlerde artmaktadır. Ne kadar yasal olmasa da bu hareketlerin temelinde daha fazla kazanma hırsı ve kişilerin egolarını tatmin bulunmaktadır.

Ahmet amcanın küçük kızı Aytenin bilgisayarı ağırlaşmıştı. Akuneri diye paralı bir japon antivirüs programıda var. Düzenli olarakta internet geçmişinide siliyor. Girdiği sayfalara da dikkat ediyor. Ne olduysa bilgisayara birşeyler oldu.

Aynı saatlerde Michael Klementinada oturmuş Ahmet amcanın küçük kızının bilgisayarını uzaktan kontrol ediyordu. Bağlı olduğu antivirüs firmasının daha çok satış yapması için bu işleri yapıyordu. Akuneri denilen ücretli program sadece virüs olan dosyaları siliyor. Michael ise virüslü dosyanın yakalanacağını bildiği için Trojanlı bir dosya ile bilgisayara sızmıştı. Windowsun temel dosyaları olan DLL dosyalarının içine; birde windowsun herşeyin yerini tuttuğu kütüphanesi olan regedit dosyalarının içine kodunu yerleştirmişti. Bunlar sistem dosyası oldukları için antivirüs programı bu dosyaların içine bakmadan tarama yapıyor, baksa da görmezden geliyordu. Michael Ahmet amcanın kızının bilgisayarında herşey elinin altındaydı. Mail adreslerinin şifrelerini bile almıştı. İnternette nereye şifre girse şifreler Michalen cebinde . Tabii müdahale etmiyordu Michael! Çünkü Aytenin bilgisayarının harddiskinin bir kısmına tehlikeli virüsleri koymuş klasörüde gizlemişti. Lazım olduğunda bu virüsleri ordan alıp başkalarına yolluyordu. Aytenin bilgisayarını depo olarak kullanıyordu. Akuneri denilen paralı antivirüs programınada o klasörü kabul ettirmişti. Program o dosyaları tehdit olarak görmüyordu.

Aytenin tek çaresi kalmıştı. Bilgisayarını formatlayacaktı. Onuda yapamıyordu. Bütün üniversite ödevleri içindeydi. Bilgisayarda bir tuhaflık vardı zaten. Dosyaların yedeklerinide alamıyordu.

Muzaffer bilgisayar bilimler öğrencisi. Aytenin bilgisayarını alıp kontrol etti. Trojan ve malvare virüslerini gördü. İnternetten trojan ve malvare virüslerini silen programı indirdi. Bilgisayarın internet bağlantısını kesip güvenli kipte başlattı. İndirdiği programlarla bilgisayarı taradı. 17 tane trojan ve 80 adet malvare dosyası buldu. Akuneri ise hala virüs bulamıyordu bilgisayarda.

Örnektede görüldüğü gibi ücretli antivirüs programları eğer bir dosya virüs ise dosyayı yakalıyor, fakat dosyaların içine yerleştirilmiş tehlikeli kodların virüs olduklarının farkına varamıyor. Ücretli virüs programlarının bu yetersizlikleri var. Şöyle düşünün antivirüs programları görünen kayaları, taşları alabiliyor. Görünmeyen taş, çakıl ve her yere sızan kumu yakalamıyor.

Eğer bilgisayarınız ağırlaşmış ise, internete girdiğiniz programların giriş sayfyalarını ve ayarlarını değiştiremiyorsanız, bazen sizin dışınızda dosyalar açılıyor ise (örnekler çoğaltılabilir) paralı antivirüsünüz yetmeyecektir. Antivürüs programınızın yanında dosyaların içindeki tehlikeli kodları da silen bir programada ihtiyacınız vardır. Aksi takdirde harddiskini çöpe atarak kurtarabilirsiniz.

Trojan, malvare gibi birçok sistem dosyasına bulaşan kodları gerçekten temizleyen (15 gün tam sürüm kullanımı var) program;

HOME

Antivirüs konusunda yeterlilik gösteren kaliteli programlar; avira, norton, mccafe, avg.

Not: Her bilgisayarda ücretli bir bakım programı (cclenar, ace utilities…), ücretli bir antivirüs programı (avira, norton, mccafe…) ve ücretli bir trojan malvare temizleyici (loaris, trojan killer, spyware doctor…) mutlaka olmaları gerek. Eğer bilgisayarınızda bu 3 proram türü de bulunmuyor ise bilgisayarınız ve bilgileriniz güvende değildir demektir.

Taner Soysüren

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın