Fukara edebiyatı

Zordur bu ülkede gariban olmak. Toplum bilincimizden devlet uygulamalarına kadar görülür bu durum. Garibanın çocuğunun başarısı bile göze batar. Çünkü kimse Hakkârili bir çocuktan YGS’de derece yapmasını beklemez. Ondan toplumun beklediği babası gibi okumayıp çoban olması ve hayatını öyle devam ettirmesidir. Bu yüzden bu tür hikayeler anlatılırken başlık hep mucize olur. Gerçi bu tür hikayeler anlatılırken alt metinde imkanı olan çocuklar niye başaramıyor gibi haset bir duyguda yatar ama bu başlı başına bir yazı konusu onuda başka zaman yazarız.

Rahmetli Neşet Ertaş bir programda “Garibanın bir cugarasu vardır. Elektrik gelir yok, su gelir yok, çocuk okula gidecek yok. O yüzden bir nebze olsun rahatlamak için sarılır cugarasına” demişti. Olaya farklı açıdan bakalım. Ustanın garibanın dertlerinden saydığı elektrik vergi oranı %49, su ortalama %40, sigara ortalama %60. Yani bu memlekette garibanın derdinin nerdeyse yarısı vergi.

Ama her şey kötü değil bu ülkede. Vergisi sıfır olan ürünlerde var. Mesela evlenme teklifi edeceksin gittin aldın pırlanta tektaş. Vergisi %0. Ya da doktor nefesin için deniz havası önerdi. Sende gittin çoluk çocuk gezeriz diye aldın geniş bir yat. Onunda vergisi %0. Soframızdaki tabağımızdaki besinler üreten, bizi besleyen bir çiftçi traktörüne koymak için mazot alırsa litresine bugün vergiler dahil 4.5 lira öder. Ama o mazotu az önce sıfır vergiyle aldığımız yata koyarsanız litresi 2 lira olur.

Amerikalı ekonomist Laffer yaptığı çalışmalarla vergilerle ilgili bir durumu koymuş ortaya. Özetle şöyle diyor: Eğer vergiler sürekli olarak artarsa devletin vergi geliri bir noktaya kadar artacaktır. Ancak bir noktadan sonra düşüşe geçecektir. Çünkü halk yüksek vergileri yük olarak görerek vergi vermekten kaçınacaktır. Adam haklı gibi 😉

Lafı daha fazla uzatmanın bir manası yok. En son öldüğümüzde durum nasıl ondan bahsedeceğim. Ama çok umutlanmayın hiçbir yerde olmayan adalet öldüğümüzde de yok. Ölen kişi bir vekilse 10.125, memursa 1.688, işçiyse 489 lira ölüm yardımı ödemesi yapılıyor. Yani o kadar yardım işçiye yeter deniliyor.

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın