TAPKIRANKALE VE HASANALİ KÖYLERİNİ SU ALTINDA BIRAKACAK PLANLANAN BARAJ İÇİN ÇED TOPLANTISI YAPILDI

Toplantıya;  Çevre Bakanlığı, DSİ, halk sağlığı gibi kuruluşlardan yetkililer yapılacak barajlarla ilgili bildi verdi. Sorulan sorulara cevap verilip, konuşulanları  not edip gerekli yerlere  ileteceklerini söylediler.

Baraj, daha planlama aşamasında  olup, ÇED raporu olumlu çıkınca diğer planlamalar yapılacak, ödenek durumuna göre en erken 2018’de inşaat başlayabilirmiş.1990 yılından beri çalışmaların başladığı en uygun ve masrafsız yerlerden biri olduğu, rakım yüksek olduğu için daha çok araziyi sulayacağını söylediler.

Toplantıya çevre köylerden yaklaşık 200  kişi katıldı. Güvenlik önlemleri hat safhadaydı. Toplantıda konuşanların hepsi baraj istemediklerini atalarının dedelerinin topraklarını terk etmeyeceklerini sonuna kadar  mücadale  edeceklerini yüksek sesle  söylediler.

Ben, köyün turistik bir köy olduğunu köy halkının  büyük bir bölümünün  Avrupa’da yaşadığını ve AB vatandaşı olduğunu, yaz  tatillerini köyde  geçirdiklerini, Avrupa’da kazandıklarını köye harcadıklarını, buradaki ekonomiye katkıda bulunduklarını  Avrupa’dakiler yazın geldiği için toplantının zamanının yanlış olduğunu söyledim. Planlamanın yapılmasını durdurmak için yasal süreci başlatabileceğimizi de söylediler.

Muhtar Mehmet Yapıcı Hasanalili köyü derneği başkanı  Doğan Bozkan  Hasanalili muhtarı konuşmalar yaptılar. Köydeki gençlerden Hidayet Bahçeci ve  Çerkezin  oğlu(kendisinden özür dilerim adını hatırlayamadım) etkili ve yüksek sesli konuşmalarla baraja karşı olduklarını söylediler. Muhtar Mehmet Yapıcı konuşmasını yazılı ve mühürlü olarak yetkililere verdi. Konuşulanları not aldılar. Bunların raporlarda yazılıp bakanlığa iletileceği  kararın Çevre,  Orman, Kültür…..gibi bakanlıklar tarafından ortak verileceğini söylediler.

Bizler sesimizi çıkarmasak baraj yapılacak gibi görünüyor. Neler yapılabilir? ÇED süreci başladığı için yasal yollara başvurabiliriz. Bu konuda tecrübeli ve etkili avukatlar bulup davalar açacağız. ÇED’i ve planlamayı iptal ettirmeye  çalışacağız.

Hasanalili Derneği imza kampanyası başlatmış, bizlerde hem Türkiye’de hem de Avrupa’da imzalar toplayıp DSİ ve bakanlıklara gönderebiliriz.

İki milyonun üzerinde ağaç kesilecek, eko sistem bozulacağı için Türkiye’de çok nadir yetişen Tapkırankale’nin Ardıç ormanları da etkilenecek. Bu durumu basın ve çevre örgütlerine duyurmamız gerekir.

Söğütlü çayında özellikle Tapkırankale’de yetişen Türkiye’de  nadir rastlanan kırmızı pullu alabalıklar yok olacak .gündeme getirilebilir.

ALİ SOLMAZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın