İSVEÇ'TE CENAZE YEMEKLERİ HAKKINDA BİR ÖNERİ

Merhaba değerli Tapkıranlılar,

Bizler memleketimizden uzak, dünyanın dört bir yanına dağılmış bir toplum olarak; varlığımızı, kültürümüzü, değerlerimizi azami derecede yaşatmaya çalışıyoruz. Bir cenazede, bir düğünde bunu herkes rahatlıkla görebilir. Ne vefat edenimize ne de evlenenimize saygıda kusur etmeyiz. İyi veya kötü en ufak bir olayda hemen tek yürek olur toplanırız. Bunlar toplumumuzun ne kadar birbirine bağlı olduğunun en güzel örnekleridir.

İletişimi de unutmamak gerek. Her ne kadar, halkımız dünyanın dört yanına dağıldıysada, olan bir şey varsa hemen her tarafa yayılır. Tavkirar toplumunun büyük çoğunluğu duyarlıdır. Bu iletişimin güçlülüğü toplumumuzun teknolojiyi yakından kullanması (bilgisayar (skype gibi), telefon (akıllı cep telefonları, viber, tango gibi), sosyal iletişim ağları (facebook, twitter), websiteleri (tapkiranlilar.com, tawkirar.com, tavkirar.com) ) ve kulaktan kulağa söylenti sebebiyledir.

Toplumumuz ne kadar kültürünü yaşatmaya çabalasada herşeyin başı yine maddiyata dayanmaktadır. Düğünler olsun, cenazeler olsun, dost akraba ziyareti vs. hepsi ekonomik güç ile olmaktadır. Orta halli geliri olan bir toplum olarak düşündüğümüzde bu konunun önemi daha açık görülmektedir.

BUGÜN BURADA BİR ÖNERİYİ TARTIŞMAYA AÇMAK İSTİYORUM.
HERKESİN DİLE GETİRDİĞİ FAKAT UYGULAMAYA BAŞLAYAMADIĞIMIZ BİR ÖNERİ.

Cenazelerimize karşı saygımız sonsuzdur. Bunu her Tavkirarlı bilir ve uygular. Bir cenazemiz olduğunda en az 300-400 kişi bir araya geliyor.Bu misafirlere yemek verebilmek için kendimize ait bir lokalimiz olmadığı gibi, bu kapasitede bir lokal bulmak haylı zor bir iştir.

Aslında herkes yemeğin kalkmasını istiyor, ama ”benim cenazemden uygulanmasın” diyorlar. Benim önerim; biz halk olarak törenden sonra yemeğe katılmazsak bu kendiliğinde kalkar. Yani 1-2 defa katılan olmazsa o zaman kendiliğinde kalkar diye düşünüyorum.

Bu geleneği kaldırmak/değiştirmek için birşeyler yapabilir miyiz? Bunu tartışmak bir karara varmak gerekir. Cenaze sonrası bir kahve  içmek yeterlidir.Fazlası hem acısı olan aileye ızdırap hem de gereksizdir diye düşünüyorum. Bırakalım da aile acısını yaşasın.

Bu önerimin saygısızlık olarak değil, sadece gereksiz masrafların dışında olan zorlukları gözönunde bulundurarak  bir çıkış yolu olarak değerlendirmenizi rica ediyorum.

Saygılarımla

Ali Karagöz/İsveç

 

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın