BİNDİK BİR ALEMETE GİDİYORUZ KIYAMETE…

BİNDİK BİR ALEMETE GİDİYORUZ KIYAMETE…

Yönetim biliminin temelini oluşturan şey aslında bölmektir. Çünkü bir bütünü kontrol etmektense parçaları yönetmek daha kolay ve hızlı sonuçlar verir. Organizasyon denilen olgun temelinde de bu anlayış yatar. Bölebiliyorsan yönetmek kolaydır. Bir şirket bile alt alta dizilen bölümlerden oluşur. Finans, insan kaynakları, satın alma gibi bölünürde durur. Bu bölünme yöneticinin işini kolaylaştırır.

Yönetim ve yönetici birbirinden ayrı iki kavramdır. Eski Yunandan günümüze kadar bu konu sürekli tartışılıyor. Şimdi onu yazmayacağım. Benim mevzuum farklı. Günümüzde yönetici kavramına bakıldığında herkesin aklına gelecek birkaç örnek vardır. Bu örneklerin başarısını gösteren temel faktör ise elinin altında bulunan parçaları birbiriyle uyum içinde yönetebilmesidir. Amerikan başkanını ele alırsak, eğer bir Amerikan başkanı kongre ve temsilciler meclisindeki iki farklı grubu (demokratlar ve cumhuriyetçiler) uyum içinde çalıştıramazsa bu en kısa tabirle Amerika’nın yıkılması olur.

Şimdi Türkiye’de yaklaşan bir referandum var. Bu referandum sonunda bir şeyler değişecek bu ülkede. Ve bu bir kesimin istediği bir kesimin ise istemediği bir değişiklik olacak. En geniş açıdan bakarsak bir kesim evet bir kesim ise hayır kutbunda durmuş olacak ve alttan alta bu iki seçim arasında bir bölünme metni işleniyor. Bölünmek yönetilmeyi kolaylaştırır demiştim size.

İnternette gezerken haberleri izlerken yada ortamlarda konuşurken bunu sizinde hissetmemeniz imkansız en fazla dikkat etmemişsinizdir. Bir şekilde seçim yapmaya zorlanan bir hava estiriliyor. Ve bu kesinlikle tesadüfi bir durum değil. İnsanların evet yada hayır demesi aldığı eğitim, yaşadığı veya yetiştiği çevre ile ilgili olabilir. Bu herkesin en doğal seçim yapma hakkı. Ama insanlar bu seçim üzerinden dışlama yada sahiplenme yaptığında iş tehlikeli bir noktaya geliyor. Hiçbir yönetici birlik olan bütün olan grupları sevmezler. Sendikalar, sivil toplum kuruluşları, yada meslek örgütleri bu yüzden hiçbir iktidar tarafından destek almaz hatta üvey evlat muamelesi görür.

Bu referandum estirilen havadan sonra sonuç ne çıkarsa çıksın hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Biz şekilde bir seçim yapmış olacağız ve ikiye bölünen toplumda bir tarafta duracağız. Bölünme sonucu da insanların bilinç altında ötekiler olacak. Ötekileşmenin sonucu saflar derinleşecek ve en nihayetinde bıçak gibi keskin sınırlar doğacak. Benden uyarması bu yazı bir kenarda kayıtlı dursun birkaç sene sonra açar okur doğruluğunu tartışırız.

Please follow and like us:
Pin Share

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın