İSVEÇ SOSYAL DEMOKRAT PARTİSİ:”DIŞİŞLERİ BAKANI C. BİLDT DEVREYE GİRSİN”

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in dün yaptığı bir basın toplantısında Türkiye cezaevlerinde süren açlık grevlerinde ölümleri durdurmak için devreyi girip girmeyeceği sorumuza “Türkiye’yi etkileme şansının sınırlı olduğunu” söyleyip olumsuz yanıt vermesine muhalefetteki Sosyal Demokrat İşçi Partisi tepki gösterdi.
Partinin Dış Politika Sözcüsü ve Parlamento Dış Politika Komisyonu Başkan Yardımcısı Urban Ahlin İsveç Hükümeti ve Carl Bildt’in Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini ve cezaevlerinde süren direnişileri görmezden gelmesini eleştirdi.
Bildt’in AKP ile çok yakın ilişkileri olduğunu belirten Ahlin, bu nedenle de Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan olumsuzluklara göz yumduğunu, her zaman AKP İktidarını övücü sözler sarfettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

 

“Türkiye’de gazetecilerin cezaevlerinde yattıklarını görmek istemeyen bir Dışişleri Bakanımız var. Türk devleti sürekli olarak, eleştirel yaklaşan gazetecileri tutukluyor. Dünyada en çok gazetecinin cezaevinde olduğu ülke Türkiye’dir. Sesini çıkarıp olanların basın ve ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu söyleyemiyor. ”

 
Cezaevlerinde süren açlık grevlerine de değinen Ahlin Sosyal Demokrat İşçi Partisi olarak her zaman Kürt halkının kendi dil ve kültürünü geliştirmek için verdiği mücadelenin yanında olduklarını, Kürt halkına anadilde eğitim ve kurumlarda kendini anadilinde ifade etme hakkı verilmesini istediklerini söyledi.
Eylemleriyle Türkiye’de yaşanan insan haklarını gündeme getiren açlık grevcilerinin mücadelelerine büyük saygısı olduğunu vurguladı.
Ahlin, açlık grevcilerinin durumlarını parti olarak hem Avrupa Birliği, hem de İsveç Parlamentosu’nun gündemine getirdiklerini, muhaleffette bulundukları için Türk Hükümetine doğrudan etkide bulunma olanakları olmadığını ifade ettikten sonra sorunun çözümü için Bildt’in devreye girmesi gerektiğini dile getirdi.

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın