İSVEÇ’TE KİTLESEL PROTESTO GÖSTERİLERİ

Kürt Halkının ana dilinde eğitim ve savunma hakkı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü için Kürt tutsaklarının sürdürdükleri açlık grevlerinin 60. gününde İsveç’in bazı şehirlerinde meydanlara çıkan binlerce kişi AKP iktidarını protesto etti ve tutsakların taleplerinin karşılanmasını istedi. Kürdistan’ın dört parçasından Kürtleri buluşturan eylemlerde dayanışma ruhu ve kararlılık ve Türk Devletine öfke vardı.


Stockholm’de 1 500 kişinin katıldığı sessiz bir yürüyüş yapılırken, Gävle, Malmö ve Umeå illerinde meydanlara çıkan Kürtler AKP İktidarına lanet yağdırdı ve açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanmasını isteyen sloganları haykırdı. PKK, PJAK bayrakları ve Abdullah Öcalan’ın resimlerinin yer aldığı pankratlar ve flamaların taşındığı gösterilerde eylemin amacını anlatan bildiriler dağıtıldı ve “Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Statü” kampanyası kapsamında imzalar toplandı.

STOCKHOLM’DE SESİZLİĞİ PROTESTO İÇİN SESSİZ EYLEM
Stockholm’de Kürdistanlılar cezaevlerinde ana dilde eğitim ve savunma, Kürt sorununun çözülmesi amacıyla diyalogun başlatılması için ölüm sınırına gelen tutsakların haklı taleplerine yanıt vermeyen AKP iktidarı ile olanları sessizce izlemekle yetinen Batılı ülkeleri Stockholm’de düzenledikleri sessiz bir gösteriyle protesto ettiler.
Saat 13.00 sularında İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (LO) binasının önündeki meydanda toplanan Kürdistanlılar tutsakların çığlıklarını duymamak için kulaklarını tıkıyanları protesto etmek için kırmızı kumaş parçalarıyla ağızlarını bantladılar. İsveç Hükümeti ve LO’nun sessiz kalmasını protesto etmek için LO binası önündeki meydanda heykelleri bulunan LO’nun kurucusu August Palm ile İsveç’in ilk sosyal demokrat başbakanlardan Hjalmar Branting’in ağızlarını da bantladılar.
Üzerlerinde “Büyük trajedi kötü insanların zalimliği değil İyi insanların sessizliğidir”, “Tutsaklar en temel hakları için; Kürtçe ana dil eğitimi ve Öcalan ve tüm tutsakların özgürlüğü için açlık grevi yapıyor” yazılı pankratlar taşayan göstericiler Parlamento binasına doğru yürüyüşe geçtiler. Yol boyunca hopörlerlerden devrimci marşlar çalındı ve eylemin amacını anlatan konuşmalar yapılldı.
BEYAZ FENERLER DİRENİŞÇİLER VE BARIŞ İÇİN GÖKYÜZÜNE YÜKSELDİ
Parlamento binası önündeki meydanda konuşmacılar cezaevlerindeki tutsakların taleplerinin tüm Kürtlerin talepleri olduğunu belirten, taleplerin kabüle yanaşmayan AKP İktidarı ve olanları izlemekle yetinen batılı ülkeleri eleştiren konuşmalar yaptılar. Tutsakların taleplerinin karşılanması ve barışın sağlanması için yüze yakın beyaz feneri gökyüzüne doğru havalandırdılar.
Eyleme katılan Kürt sanatçılar arasında yer alan Necmeddin Xulami de türküler okudu ve açlık grevcilerinin taleplerinin tüm Kürt halkının talepleri olduğunu söyledi.
Kürt Konseyi’nin çağrısı üzerine yapılan gösteriye İsveç Alevi Federasyonu, İsveç Türkiyeliler Dayanışma ve Kültür Derneği, İsveç Türkiyeliler Sanat Derneği, Türk ve Kürt Kadınları Barış İnsiyatifi ve diğer sivil toplum örgütlerinin üye ve yöneticileri de katıldı. Bazı İsveçli grup ve partilerin temsilcileri de gösteriye katılarak cezaevlerinde süren eylemlere destek verdiler.
AMİN: “DİRENİŞÇİLERİN MEŞRU TALEPLERİ KABUL EDİLMELİ”
Gösteriye katılanlar arasında önceki gün açlık grevlerini parlamento gündemine getiren ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’le tartışan Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Jabar Amin de vardı. Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Amin direnişçilerin taleplerinin meşru ve Kürt Halkının yüz yıldır uğruna mücadele ettiği talepler olduğunu vurguladıktan sonra şunları söyledi.

“Böylesi temel hakların gerçekleşmesi, ana dilde eğitim ve savunma hakkı için insanlarına ölüm sınıra gelmeleri Türk Devletinin anti-demokratik ve baskıcı olduğunu gösteriyor.Suriye ve Arap ülkelerinde sözde demokrasiyi desteklediğini söylüyor. Ama Kürt Halkının tartışılmaması gereken taleplerini inkar ediyor. Bu utanç verici. İsveç’in tüm bunları sessizce izlemesi kabul edilemez. Bildt açlık grevleri ile ilgili soruma net yanıt vermedi. Ancak işin peşini bırakmayacağız. İsveç olanlara karşı sessiz kalamaz ”
33 STK’DAN ORT ÇAĞRI: TALEPLER KABUL EDİLSİNAK
Açlık grevlerinin 60. gününe girmesi dolayısıyla ortak bir açıklama yapan 33 Kürt, Türk, Asuri-Süryani ve Ezidi örgüt ve derneği açlık grevcilerinin taleplerinin arkasında olduklarını belirterek AKP İktidarına tutsakların taleplerini kabul etmesi çağrısında bulundu. Tüm politik tutsakların serbest bırakılmasının istendiği açıklamada İsveç Hükümetinden sessizliği bozması ve ölümlerin engellenmesi için devreye girmesi istendi.
MALMÖ’DE 400 KİŞİ AÇLIK GREVCİLERİ İÇİN YÜRÜDÜ
Malmö ilinde PKK, Goran, KDP ve YNK taraftarları tarafından düzenlenen gösteriye katılan 400 kişi açlık grevcilerinin taleplerinin kabul edilmesini isteyen ve AKP İktidarını protesto eden sloganlar attı.
Saat 13.00 sularında Mollavåntorget Meydanında başlayan gösteride, gösteriyi örgütleyen partilerden birer temsilci konuşma yaptıktan sonra partilerin ortak açıklamaları okundu.

Açıklamada Kürt dili üzerindeki baskıların kaldırılması, ana dilde eğitim ve savunma hakkının yasalaşması, Kürt Halk Önderi Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılarak barış görüşmelerine yeniden başlanması talep edildi. Burada yapılan konuşmaların ardından göstericiler AKP İktidarını protesto eden ve direnişçilere destek verek sloganlar atarak Triangel Meydanına geldiler. Gösteride “Öcalan’a özgürlük” sloganının yoğun olarak atıldığı gözlendi.
GÄVLE’DE SOL PARTİ’DEN ANLAMLI DESTEK
Sol Parti Gevle il Şubesi 60. gününe giren açlık gervlerini kamuoyunun gündemine getirmek amacıyla bir etkinlik düzenledi. “Zindanlardaki direnişçilerin talepleri, taleplerimizdir” parolasıyla düzenlenen etkinliğe katılanlar halkı açlık gercilerinin talepleri konusunda yazılı ve sözlü olarak bilgilendirdiler. Ölümlerin durdurulması ve Kürt sorununun diyalogla çözülmesi amacıyla İsveç Hükümetinin devreye girmesini sağlamak için politikacılara baskı yapılmasını istediler.
Bu arada bir grup Kürt genci de üzerinde Abdullah Öcalan’ın resimlerinin bulunduğu tişörtlerle Öcalan’ın özgürlüğe kavuşması için imza topladı. Sol Parti Gävle İl Başkanlığı Kürt Halkının haklı taleplerini sonuna kadar desteklediğini, cezaevlerindeki direnişçilere destek vermeyi sürdüreceğini açıkladı.
UMEÅ’DA ÖCALAN VE TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK İSTENDİ
İsveç’in kuzeyindeki Umeå ilinde de Kürtdistanlılar açlık grevcileri ile dayanışmak amacıyla bir gösteri düzenlediler. Saat 13.00 sularında yapılan mitinge katılan Kürdistanlı ve İsveçli örgütlerin temsilcileri Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve yeniden barış görüşmelerine başlanmasını talep eden konuşmalar yaptılar.

Ana dilde eğitim ve savunma hakkının tartışılmaması gereken en temel ve kutsal haklardan biri ollduğuna işaret eden konuşmacılar Türk devletine ölümlerin engellenmesi için açlık grevindeki tutsakların taleplerini kabul etmesi çağrısında bulundular.
Öcalan ve siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmasını talep eden eylemcilerin gösterilerine İsveç radyosu geniş yer ayırdı.

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın