TAVKİRARLILAR TARİHİ VE KÜLTÜRÜ Araştırma kitabının yazarları diyorlar ki,

tapkiran-tarihi-kulturuBu araştırmayı yapan yazarlar olarak diyoruz ki; yöremizde ilk defa yapılan böyle zor bir araştırma için, az gittik, uz gittik, dere tepe düz gittik. İsveç’ten çıktık yola; Maraş, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Mersin illeri derken, Suriye’de mola verdik. Avrupa, Anadolu, Mezopotamya’da yaptığımız yolculuk az uz bir yolculuk değilmiş. Bir yuvarlak hesap yaptık 35 bin km yol gitmişiz.

Kürtlüğümüzü, Türklüğümüzü, Araplığımızı, Aleviliğimizi, Sünniliğimizi, Hristıyanlığımızı, Zerdüştlüğümüzü, Sosyalistliğimizi, Kommunistliğimizi, Liberalistliğimizi, Muhafazakarlığımızı bir kenara bırakarak, sadece “insan” olarak heybemizi sırtımıza alarak köy köy, hane hane dolaşıp, o kadim toprakların bilge insanları ile cefakâr köylüsü, gönül hazinesi zengin çobanı ile ekmeklerini paylaşırken, size tarihimizde neler olduğuna dair, duyduklarımızı, gördüklerimizi, yukarıda saydığımız hiçbir kimliğimizin etkisinden kalmadan, sadece doğruluk terazisinde tartarak, bıkmadan, yorulmadan, 5 yıl boyunca; gece demeden, gündüz demeden, bir çok şeyden feragat ederek aradık, taradık, soruşturduk, ince eleyip sık dokuduk.

Bu kadim topraklarda yaşayan insanların cehaletten, yoksulluktan, kimsesizlikten çektikleri acıları, egemen güçlerden gördükleri zulmü ve atlattıkları badireleri dinledik. Onlarla birlikte bu sıkıntıları içimiz kan ağlayarak tekrar yaşadık…

Bu tarihi bilgilerin yanında kültür, sosyoloji, antropoloji ve coğrafya ile boş heybemizi doldurup geri İsveç’e döndük. Hiç bir şeyi gözardı etmeden doğruluğuna inandığımız her şeyi not ettik ve sonunda bu kitabı çıkardık.

Bunu yaparken, 71.000 kelime ve 5.550 cümleden oluşan kitabı, bıkmadan, usanmadan defalarca “doğruluk” ve “tarafsızlık” terazisinde tartarak, herkese ve her şeye “eşit mesafede” durarak dünyamızda olmayan adaleti yüreğimizde hissederek bu eseri sizlere sunmaya çalıştık.

Bu çalışmayı yaparken amacımız; hiç kimseyi kırmadan ve üzmeden tarihe bir not düşmekti. Tarihimizle ilgili 130 kişiden dinlediğimiz hikâyeleri bir hikâyeye dönüştürürken sürç-i lisan etmişsek af ola!

Saygılarımızla

Hüseyin Mirza Karagöz

hmkaragoz@hotmail.com

Ali Karagöz   ali.cawras@hotmail.com

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın