İSVEÇ 2014 SEÇİMLERİ HAKKINDA ADAYLAR İLE RÖPORTAJ

Merhaba uzun yılar İsveç’ te çalışıyorsunuz bizim insanlarımızın bir çoğu restorant ve başka işleri tercih ettiler.Siz ise siyaset i seçtiniz.Buna çok sevindim ben sizi tanıyorum ama birde okurlarımız tanısın istiyorum.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Hüseyin Mirza Karagöz. 14 yıldır İsveç’in Halmstad şehrinde ikamet ediyorum. Halmstad Belediyesi’nde anadil öğretmeni olarak çalışıyorum. Ayrıca yeminli (kimlikli) tercümanım.

2002 yılından bu yana İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nde politika yapıyorum ve 2004 yılından bu yana partiyi, belediye ve il genelinde temsil ediyorum. 2004 – 2009 yılları arasında İsveç’in Halmstad kentinde Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Yönetim Kurulu ve Halland Bölgesi Uluslararası İlişkiler Komisyon üyeliği görevinde bulundum.

2004 yılından bu yana Halmstad Belediyesi Sosyal Hizmetler Kurulu üyeliğini görevini sürdürüyorum. 2010 yılında yapılan seçimden sonra Halland Bölge Meclisine seçildim ve hem belediyede hem de bölgede sorumluluk aldım.

2010 – 2014 döneminde Halland İl Meclisi üyesi, Halland Bölge Hastaneleri Yönetim Kurulu üyesi ve Halmstad Belediyesi Sosyal Hizmetler Kurulu üyesi olarak politik çalışmalarına devam ediyorum.

– Bu dönemde tekrar aday mısınız?

Evet, bu yıl yapılacak seçimlerde yine Halland İl Meclisi’ne, Halmstad – Laholm seçim bölgesinde 9. sırada adayım.

– İsveç’te seçimler ne zaman yapılacak ve kimlerin oy kullanma hakkı vardır?

Bu yıl, “süper seçim yılı” olarak tanımlayacağımız bir yıldır, çünkü ilk defa Avrupa Parlamentosu, Meclis, İl/Bölge ve Belediye seçimleri aynı yıl içinde yapılıyor. 25 Mayıs’ta Avrupa Parlamento seçimleri yapılacak ve İsveç 20 milletvekili gönderecek. 14 Eylül’de ise Meclis, İl/Bölge ve Belediye seçimleri yapılacaktır.

İsveç Meclisine ve Avrupa Parlamentosuna milletvekili seçimlerinde oy kullanmak için, 18 yaşına girmiş ve İsveç vatandaşı olmak gerekir. Üç yıl İsveç’te oturan 18 yaşına girmiş yabancı kökenli vatandaşlar, belediye ve il genel/bölge meclisi seçimlerinde oy ullanabilirler. İsveç’te oy kullanmak çok kolaydır.Oy kullanmak için seçim gününü de beklemek gerekmiyor. Çünkü seçim gününden 18 gün önce de, erken oy kullanması mümkün olana yerlerde oy kullanılır.

– Seçimler ne anlama geliyor, yani niçin oy kullanmalıyız?

Madem bu ülkede ikamet ediyoruz, demokrasinin bize sunduğu oy kullanma hakkımızı yerine getirmeliyiz. Çünkü seçim sonuçları bizim günlük yaşamımızı direk etkiliyor. Bu yüzden herkesin oyunu mutlaka kullanmasını tavsiye ediyorum.

– Nasıl oy kullanacağız?

Adresinize posta ile gelecek Seçmen Kartı ve kimliğin ile birlikte oy kullanacak yere git,

a. Oy vermek istediğin partinin bir Oy Pusulasını seç ve Bir Oy zarfı al,

b. Oy Pusulası ve Oy Zarfı ile paravanın arkasına geç,

c. Seçtiğin Oy Pusulasında istediğin bir adayın adının önünde bulunan kareye çarpı(X) koyarak, tercihli oy hakkını kullanabilirsin.

d. Oy Pusulasını Oy Zarfın içine koy ve zarfın ağzını kapat,

e. Seçmen Kartını ve Oy Zarfını seçim görevlisine teslim et,

f. Kim olduğunu kanıtlayan kimliğini seçim görevlisine göster. Seçim Görevlisi, oy kullandığına dair listede bulunan adına işaret koyacak,

g. Seçim Görevlisi senin oy zarfını sandığa koyacak ve böylece oy verme işlemi tamamlanmış olacaktır.

– Hangi partiye ve niçin oy vermek gerekir?

Oyunuzu kullanırken bilmeniz gerekir ki;

Sağcı İttifak, 8 yıl boyunca, Çevre Partisi’nin desteği ile; eğitim, sağlık, çocuk ve yaşlı bakımı konularında özelleştirme yaparak, toplumda uçurum yarattığını hepimiz gördük. Sosyal Demokrat İşçi Parti’ye gidecek bir oy, herkes için büyümeye ve dayanışmaya, iş imkânı ve refaha gidecek bir oy demektir. Parti olarak bu seçimdeki önceliklerimiz, refah toplumunu oluşturan; İş, Eğitim, Sağlık, Yaşlı ve çocuk bakımıdır.

Sitemiz adına Hüseyin Mirza Karagöz’e başarılar dileriz. Halmstad-Laholm belediyelerinde oturan Canların ve onların dostlarının bu değerli arkadaşımıza tercihli oy vererek, yardımlarını esirgememelerini öneriyoruz.

Bir halk düşününki kendi sorunlarına ve adaylarına sahip çıkmasın, eğer çıkmaz ise vay o halkın haline. Şimdi her duyarlı canımız en yakın arkadaşlarını arayarak konuşarak, seçimler ve adaylarına karşı nasıl çalışacaklarına karar vererek görev almalıdırlar. Bugün söz söylemeyenlerin, yarına söyleyecekleri de kalmaz. Yolunuz açık olsun.

Aydın Dost

www.alevi se

 

 

Please follow and like us:
Pin Share
Editör hakkında 223 makale
Bilen bilir

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın